واتر پمپ یکی از اجزای سیستم خنک کننده خودرو است که وظیفه انتقال آب خنک از رادیاتور به اطراف موتور را دارد. این قطعه با گردش مداوم آب در پوسته موتور موجب تعادل در دمای آن می شود. در صورت بروز علائم خرابی واتر پمپ، مانند بالا رفتن ناگهانی آمپر، سریعا آن را بررسی و تعمیر کنید. اختلال در هر یک از قسمت های سیستم خنک کننده، ممکن است موجب جوش آمد خودرو شود. چنانچه هر کدام از علائم خرابی واتر پمپ را مشاهده کردید با امداد خودرو تهرانپارس اطلاع دهید.
کاربرد واترپمپ
واتر پمپ یک قطعه مهم در سیستم خنک کننده موتور خودرو است. وظیفه اصلی واتر پمپ، چرخاندن آب خنککننده در اطراف موتور است تا دمای آن را در محدوده مناسبی نگه دارد. این آب از موتور عبور کرده، حرارت موتور را جذب کرده و سپس در رادیاتور خنک میشود. آب خنک شده دوباره به واتر پمپ باز میگردد تا مجدد به گردش دربیاید، این امر به طور مداوم انجام می شود تا موتور خنک شود و از آسیب های ناشی از حرارت بالا جلوگیری شود. اختلال در هر یک از بخش های خنک سازی، می تواند علت جوش آوردن ماشین باشد.
اجزای تشکیل دهنده واتر پمپ
شناختن اجزای تشکیل دهنده واتر پمپ در رفع علائم خرابی واتر پمپ کمک کرده و از آسیب های جدی موتور جلوگیری میکند.
آب پخش کن: آب پخش کن فشار هیدرولیک لازم جهت ارسال مایع خنک کننده به بخش های مختلف موتور را تامین میکند.
بلبرینگ واتر پمپ: بلبرینگ ها درواقع محور و پروانه را درون بدنه واتر پمپ حرکت میدهند تا از اصطکاک بین محور و پروانه جلوگیری کرده و اجازه میدهند تا واتر پمپ با حرکت صاف و بدون مشکل کار کند.
مکانیکال سیل: مانع از ورود آب به داخل بلبرینگ می شود.
پوسته: هدایت و کنترل مایعات به داخل شلنگ ها را انجام می دهد.
پولی: متصل کننده بین موتور و واتر پمپ است.
هاب: متصل کننده میل بلبرینگ و پولی است.
انواع مختلف واتر پمپ
در صنعت خودرو، واتر پمپها یک نقش بسیار مهم در سیستم خنک کننده موتور ایفا میکنند. این واتر پمپها به دو صورت مکانیکی و الکتریکی طراحی می شوند:
واتر پمپهای مکانیکی: این نوع واتر پمپها برای انتقال آب از مخزن خنک کننده به موتور و برعکس استفاده میشوند. آنها از یک پروانه برای ایجاد جریان آب استفاده میکنند که به وسیله محور یا شفت متصل شده است. واتر پمپ های مکانیکی معمولاً با استفاده از روشهایی مانند رویکرد کروی، سلولوئیدال و یا پروانههای متغیر عمل میکنند.
واتر پمپهای الکتریکی: در این نوع واتر پمپها، جریان آب به جای استفاده از حرکت مکانیکی از طریق محور و پروانه، توسط یک موتور الکتریکی ایجاد میشود. این نوع واتر پمپها معمولاً برای افزایش کارایی و کاهش مصرف انرژی در سیستمهای خنک کننده موتور استفاده میشوند.
علاوه بر این دو نوع اصلی، واتر پمپهای خودرو ممکن است بر اساس مواردی مانند جریان آب، فشار، و سایر ویژگیهای فنی، طراحی شوند. همچنین، واتر پمپها برای موتورهای دیزلی و بنزینی، موتورهای برقی و هیبریدی، و موتورهای با سیستمهای خنک کننده مختلف، متفاوت خواهند بود.
اساس کار واتر پمپ چگونه است؟
پس از روشن شدن خودرو، واتر پمپ کار خود را آغاز میکند؛ مایع خنک کننده را از رادیاتور گرفته و اطراف موتور به گردش در می آورد تا حرارت موتور و سیلندر را جذب کند. پس از جذب گرما، مایع خنک کننده مجدد به رادیاتور منتقل می شود تا توسط گردش هوا و فن ها دوباره خنک شود.
تاثیر واتر پمپ روی واشر سرسیلندر
واتر پمپ در سیستم خنک کننده موتور نقش مهمی دارد و تأثیر زیادی بر روی واشر سرسیلندر میگذارد. واشر سرسیلندر یک قطعه مهم در سیستم موتور است که بین سر سیلندر و بلوک موتور قرار دارد. واتر پمپ با ایجاد جریان آب در سیستم خنک کننده موتور، باعث حفظ دمای مناسب موتور میشود. از علائم خرابی واتر پمپ دمای بالا موتور است، اگر واشر سرسیلندر آسیب ببیند و نشت سوخت یا آب رخ دهد موجب خرابی سیلندر و دیگر قطعات موتور میشود. تعمیر این خرابی علاوه بر هزینه گزاف موجب افت شدید قیمت خودرو خواهد شد.
علائم خرابی واتر پمپ چیست؟
خرابی واتر پمپ میتواند باعث مشکلات جدی در سیستم خنک کننده موتور خودرو شود. برخی از علائم خرابی واتر پمپ و دلایل آن عبارتند از:
نشت آب: یکی از علائم خرابی واتر پمپ، نشت آب از محل اتصالات و یا بدنه واتر پمپ است. دلیل آن ممکن است، فرسایش یا آسیب به سیلها، خرابی بدنه واتر پمپ یا ضعف اتصالات باشد.
افزایش دما: وقتی واتر پمپ قادر به ایجاد جریان آب مناسب برای خنک کردن موتور نیست، دمای موتور ممکن است به طور قابل توجهی افزایش یابد. این افزایش دما منجر به گرمای زیاد موتور می شود که باعث ترک خوردن سرسیلندر، فشرده شدن واشر سرسیلند و سوختن پیستون می گردد.
صداهای غیر عادی: خرابی واتر پمپ ممکن است باعث تولید صداهای غیر عادی مانند صدای ناله شود که با افزایش سرعت، صدابلندتر خواهد شد. این صدا بهدلیل شل شدن قرقرهی واتر پمپ اتفاق میافتد.
گرمای زیاد در سیستم خنک کنند: از مهم ترین علائم خرابی واتر پمپ می توان به بالارفتن آمپر اشاره کرد. هنگامی که جریان آب در سیستم خنک کننده موتور کاهش مییابد، منجر به گرمای زیاد در رادیاتور میشود و دمای خودرو بین حالت عادی و گرمای شدید نوسان خواهد داشت و موجب بالارفتن بیش از حد آمپر آب می شود.
عملکرد نامطلوب کولر خودرو: از علائم خرابی واتر پمپ می توان به عملکرد نامطلوب کولر خودرو اشاره کرد.
دلیل خراب شدن واتر پمپ چیست؟
نخستین قسمتی از خودرو که به دلیل خرابی واتر پمپ آسیب می بیند، واشر سرسیلندر است. خودرو هایی که دچار سوختن واشر سرسیلندر شدند، هنگام فروش با افت قیمت قابلتوجهی روبهرو میشوند.
عمر مفید واتر پمپ: عمر مفید واتر پمپ بستگی به کیفیت ساخت، شرایط استفاده، نگهداری و سرویس دارد. عموما عمر مفید واتر پمپ در خودرو های ایرانی بین 60,000 تا 100,000 کیلومتر است.
شرایط رانندگی: شرایط رانندگی میتوانند بر عمر واتر پمپ تأثیر بگذارند. برای مثال، رانندگی در شرایط ترافیک سنگین یا رانندگی در مناطق با دمای بالا میتواند باعث افزایش فشار بر واتر پمپ شود.
زنگزدگی پرههای داخلی واتر پمپ: زنگزدگی پرههای داخلی واتر پمپ ناشی از فرسایش و سایش طولانیمدت است. اگر مایع خنککننده خاصیت خود را از دست داده باشد، موجب زنگ زدگی واتر پمپ می شود. برای جلوگیری از این رخداد در فواصل معین مایع رادیاتو را عوض کنید..
آسیب دیدن واشرها: آسیب دیدن واشرها موجب نشت مایع خنک کننده می گردد و عمل خنک سازی به اختلال انجام می شود.
فرسوده شدن محور: فرسودگی و سایش زیاد محور واتر پمپ نیز میتواند باعث خرابی آن شود، زیرا محور یکی از قطعات اصلی و مهم واتر پمپ است که در صورت فرسودگی، قادر به ایجاد جریان آب مورد نیاز برای خنک کردن موتور نخواهد بود.
عمر مفید واتر پمپ چقدر است؟
عمر مفید واتر پمپ معمولاً به عوامل مختلفی بستگی دارد، اما در شرایط عادی و با استفاده منظم و صحیح، واتر پمپ میتواند بین 60,000 تا 100,000 کیلومتر عمر مفید داشته باشد. برای اطمینان از عملکرد بهینه و جلوگیری از خرابی ناگهانی، بهتر است واتر پمپ بین 5 تا 8 سال یکبار تعویض شود، حتی اگر علائم خرابی واتر پمپ مشاهده نشود.
راهکار هایی برای حفظ و دوام واتر پمپ
برای حفظ و دوام واتر پمپ و جلوگیری از خرابی ناگهانی آن، میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
تعویض منظم: واتر پمپ را بر اساس زمانبندی تعیین شده توسط سازنده خودرو یا با توجه به تاریخ تعویض پیشنهادی توسط تولیدکننده واتر پمپ تعویض کنید. این معمولاً هر 60,000 تا 100,000 کیلومتر یا هر 5 تا 8 سال یکبار است.
استفاده از مایع خنک کننده مناسب: مطمئن شوید که مایع خنک کننده مورد استفاده در سیستم خنک کننده موتور خودرو شما با استانداردهای تولیدکننده مطابقت دارد و به طور منظم تعویض شود.
نگهداری و سرویس منظم: سیستم خنک کننده موتور و واتر پمپ را به صورت منظم و با استفاده از لوازم مربوطه سرویس کنید. این شامل تعویض مایع خنک کننده، بررسی و تعویض سیلها و قطعات فرسوده، و بررسی فشار جریان آب میشود.
استفاده از ضدیخ: مطمئن شوید که مایع خنک کننده حاوی ضدیخ مناسب است. به خصوص در شرایط آب و هوایی سرد تا از یخ ضدگی جلوگیری شود.
رانندگی هوشمند: رعایت سرعت معمولی، عدم استفاده از خودرو در شرایط سخت مانند آفرود، و اجتناب از حمل بار زیاد، میتواند به حفظ و دوام واتر پمپ کمک کند.
بررسی علائم خرابی واتر پمپ: زمانی که علائم خرابی واتر پمپ مشاهده میشود (مانند نشت آب، صداهای غیر عادی و …) توجه کنید و به زودی واتر پمپ را بررسی و تعویض کنید.
اهمیت حفظ و نگه داری صحیح واتر پمپ
واترپمپ در سیستم خنک کننده موتور خودرو وظیفه ایجاد جریان آب را در اطراف موتور دارد تا حرارت آن را جذب کرده و سپس به رادیاتور منتقل کند تا حرارت جذب شده توسط آب از موتور به محیط خارج از خودرو منتقل شود. با توجه به اینکه حفظ تعادل در دمای موتور اهمیت بسیار بالایی دارد پس از دیدن علائم خرابی واتر پمپ مانند بالا رفتن آمپر، صدای نا متعارف موتور، نشت آب، عملکرد نامطلوب کولر جهت بررسی و تعمیر آن با امداد خودرو تهران تماس بگیرید.
جهت افزایش عمر مفید واتر پمپ حتما از ضد یخ در فصول سرد استفاده و مایع خنک کننده را در زمان معین عوض کنید. به صورت کلی برای جلوگیری از خرابی های ناگهانی مانند سوختن واشر سر سیلندر، بین 5 تا 8 سال واتر پمپ را عوض کنید، حتی اگر علائم خرابی واتر پمپ مشاهده نشد.