بوی بنزین داخل ماشین از چیه؟ پراید، پژو پارس، 405، 206، سمند ef7 یا ال 90، فرقی نمی کند صاحب کدام مدل خودرو هستید. حتما برای شما هم پیش آمده است که پس از استارت یا حین رانندگی بوی ناخوشایند بنزین را در کابین خودرو استشمام کنید.
گاهی این مشکل در زمان توقف در پمپ های سوخت گیری یا در فاصله کوتاهی پس از استفاده از بنزین سیار در تهران، مشهد یا شهری که در آن حضور دارید رخ می دهد که امری کاملا طبیعی است و زود رفع می شود. اما به مشام رسیدن این بو در مدتی طولانی بروز یک نقص فنی را در خودرو هشدار می دهد؛ مشکلی که اگر حل نشود خطرات جدی در پی دارد. اما مهم ترین دلایل ایجاد این بو چیست و چگونه باید برای رفع آن اقدام کرد؟
علت بوی بنزین داخل ماشین بعد بنزین زدن
از مهم ترین دلایل ایجاد بوی بنزین داخل خودرو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. نشتی بنزین، علت بو در ماشین پراید
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که قطرات بنزین را در زیر خودرو خود مشاهده کرده باشید یا حتی با ملاحظه درجه بنزین پشت آمپرها متوجه کاهش سریع این ماده سوخت شده باشید.
این وضعیت نشان دهنده نشتی در بخش های مختلف سیستم سوخت رسانی خودرو به ویژه لوله های انتقال سوخت، باک و شلنگ های متصل به آن است. برخی از دلایل ایجاد این نشتی عبارتند از:
- معیوب بودن، فرسودگی یا پاره شدن لوله های انتقال سوخت
- فرسودگی یا ترک خوردن و شکستگی انژکتور سوخت
- باک آسیب دیده سوخت
- گرفتگی یا فرسودگی فیلتر بنزین
- شل شدن و آسیب دیدن اتصالات ورودی و خروجی فیلتر بنزین
نشت کردن بنزین به هر دلیلی که ایجاد شده باشد می تواند منجر به کاهش قدرت پیشرانه سرعت و حتی روشن نشدن خودرو شود.
بنابراین لازم است در صورت مشاهده هر یک از دو علائم ذکر شده سریعا از طریق یک مکانیک خبره نسبت به رفع آن اقدام کنید. ممکن است در ابتدا نشتی کوچک باشد، اما عدم بی توجهی شما هزینه و زمان بیشتری را جهت حل این مشکل طلب کند.
نشت بنزین به روغن موتور، دلیل بوی بنزین در موتور
به مشام رسیدن بوی بنزین در قسمت پیشرانه خودرو می تواند دال بر نشت آن به درون روغن موتور باشد. مهم ترین دلایل این نشتی نفوذ بنزین از طریق پمپ سوخت به درون مایع روان کننده است. در خودروهای قدیمی این نشتی به دلیل بروز مشکل در شیر سوزنی کاربراتور آن ها ایجاد می شود.
2. عملکرد نامطلوب و یا آسیب انژکتور
انژکتور قطعه ای برای تامین مخلوط بنزین و هوا به نسبت لازم و تزریق آن به موتور است. فرسودگی یا وارد شدن ضربه به انژکتور می تواند باعث ترک یا شکستن این قطعه، نشتی بنزین و پیچیدن بوی آن در خودرو شود.
گاهی هم علت پخش شدن بوی بنزین در ماشین ناشی از تزریق بیش از حد سوخت توسط این قطعه به محفظه احتراق است. در این شرایط به دلیل تزریق نادرست سوخت، بنزین در موتور نمی سوزد و بوی آن در خودرو به مشام می رسد.
3. معیوب بودن شمع های خودرو
بوی بنزین داخل ماشین ممکن است به دلیل خرابی شمع های آن هم باشد. این قطعات اجزای ضروری برای سیستم احتراق خودرو و در نهایت روشن شدن آن هستند.
در نتیجه معیوب بودن این قطعات بخارها و قطرات بنزین از قسمت موتور ماشین به داخل سیستم تهویه مطبوع آن وارد می شود و در نتیجه بوی بنزین داخل خودرو استشمام می شود. برای رفع این بوی نامطبوع باید نسبت به تعویض شمع ها اقدام کرد.
4. خرابی واشر درب پمپ بنزین یا اورینگ
گاهی علت بوی بنزین داخل ماشین می تواند معیوب بودن واشر درب روغن موتور و یا قدیمی بودن اورینگ و وجود نشتی در آن باشد. این وضعیت باعث ورود بخارهای بنزین داخل سیستم تهویه خودرو و استشمام بوی بنزین داخل کابین می شود.
برای رفع این مشکل باید واشر لاستیکی درب روغن را بازدید کنید. اگر شکسته شده باشد آن را تعویض کنید و در صورت مشاهده هرگونه کثیفی و ذرات اضافه آن را تمیز نمایید.
5. قدیمی یا دست دوم بودن خودرو
یکی دیگر از دلایل بوی بنزین داخل ماشین قدیمی بودن آن است. تکنولوژی ساخت این خودروها به گونه ای است که در زمان روشن و خاموش کردن آن بوی بنزین داخل کابین استشمام می شود.
در خودروهای قدیمی مانند خودروهای صفر کیلومتر امروزی سیستم های جمع آوری آلاینده ها وجود ندارد. در نتیجه، بخارهای بنزین به داخل کابین نفوذ می کنند و بوی بنزین استشمام می شود.
6. خرابی قطعه کنیستر
کنیستر قطعه ای جعبه مانند داخل خودرو است که با نوعی زغال اکتیو پر شده است. این قطعه بخارهای خارج شده از باک را جذب می کند و در زمان روشن شدن خودرو آن ها را جهت سوختن در سیلندر به سمت پیشرانه آزاد می کند.
خراب بودن این قطعه باعث می شود تا بخارهای بنزین از شیلنگ های ورودی و خروجی آن به بیرون درز پیدا کنند و بوی بنزین استشمام شود. یکی دیگر از علائمی که می تواند دال بر خراب شدن این قطعه باشد این است که در زمان باز کردن درب باک خودرو صدایی شبیه ترکیدن حباب به گوشتان برسد.
7. هواگیری باک سوخت خودرو
هواگیری باک سوخت یکی دیگر از دلایل پخش بوی بنزین در ماشین است. این وضعیت عمدتا در فصول گرم سال مشاهده می شود و دلیل آن جذب گرما توسط بنزین و تولید بخار است. در چنین شرایطی اگر حباب گیر بنزین خراب شده باشد، احتمال هواگیری باک و در نتیجه استشمام بوی بنزین داخل کابین افزایش پیدا می کند.
خراب بودن حباب گیر از پر شدن آن در زمان سوختگیری جلوگیری می کند و بنزین را به بیرون پرتاب می کند. در این شرایط باید حباب گیر را تعویض کرد.
8. عملکرد نامطلوب تنظیم کننده فشار سوخت
گاهی علت بوی بنزین داخل ماشین ناشی از کار افتادن یا عدم کارکرد درست تنظیم کننده فشار سوخت است. در چنین شرایطی بنزین و هوا به نسبت صحیحی با هم مخلوط نمی شوند، در موتور خودرو مصرف سوخت افزایش پیدا می کند و عملکرد پیشرانه خودرو کاهش نشان می دهد.
این وضعیت باعث داغ شدن مبدل کاتالیست می شود و ورود بخارهای بنزین به اگزوز را افزایش می دهد. در نتیجه این ماده اشتعال زا وارد سیستم تهویه خودرو شده و در نهایت بوی آن به مشام می رسد.
9. معیوب یا فرسوده بودن درپوش باک سوخت خودرو
اگر در زمان استارت خودرو بوی بنزین به مشام تان می رسد ممکن است درپوش باک سوخت خراب یا فرسوده شده باشد. این قطعه از ورود گرد و غبار یا آشغال به مخزن سوخت و خرورج گازهای مضر داخل آن جلوگیری می کند. معیوب یا فرسوده شدن درب باک باعث خارج شدن بخارهای بنزین از باک شده و احتمال ورود آن به کابین خودرو افزایش پیدا می کند.
برای اطمینان از این مشکل چراغ چک پیشرانه در پشت آمپرها را بررسی کنید. یکی از دلایل روشن بودن این چراغ ها عدم وجود فشار کافی در باک سوخت است که به دلیل خرابی درپوش آن ایجاد شده است. با تهیه یک درپوش جدید می توانید نسبت به حل این مشکل اقدام کنید.
10. ایراد در سنسور اکسیژن، علت پخش بوی بنزین از اگزوز
کثیف بودن و انسداد در اثر آلودگی های هوا، فرسودگی و خرابی سنسور اکسیژن هم می تواند یک علت دیگر پخش بوی بنزین در ماشین باشد. در این وضعیت به دلیل سوختن ناقص بنزین پدیده ای به نام “خام سوزی بنزین” رخ می دهد و بوی بنزین شدیدی از اگزوز به مشام می رسد. این بو با دوده سفید رنگی همراه است. سایر علائمی که می تواند بوی بنزین داخل ماشین را به خراب شدن این قطعه ارتباط دهد عبارتند از :
- روشن شدن چراغ چک خودرو
- مشاهده دوده روی شمع ها
- عملکرد نامطلوب موتور در زمانی که خودرو درجا کار می کند
11. مبدل کاتالیزور معیوب، علت بوی گاز در ماشین بنزینی
علت پخش شدن بوی بنزین داخل ماشین ناشی از خراب شدن مبدل کاتالیست هم می تواند باشد. این قطعه در خودرو جهت اکسیداسیون و کاهش گازهای مضر نقش دارد. در شرایطی که این مبدل معیوب شده باشد انتشار گازهای مضر از اگزوز افزایش یافته و احتمال نفوذ بو به داخل کابین بیشتر می شود. سرویس های دوره این مبدل کاتالیست از بروز این مشکل جلوگیری می کند.
12. ریختن بنزین داخل کابین
یکی دیگر از دلایل پخش شدن بوی بنزین در ماشین ریختن بنزین در قسمتی از فضای داخلی خودرو است. این وضعیت ممکن است به دلایلی چون کفش های آغشته به بنزین داخل کابین و یا ریخته شدن مقداری از بنزین ذخیره ای موجود در صندوق عقب ایجاد شود.
13. کیفیت پایین بنزین، علت بوی بنزین از کولر ماشین
در شرایط پایین بودن کیفیت بنزین و بالا بودن سرعت تبخیر آن، کنیستر برای جذب بخارهای این ماده عملکرد مطلوبی نشان نمی دهد. در این وضعیت بوی بنزین از کولر ماشین استشمام می شود. سایر دلایل به مشام رسیدن بوی بنزین از کولر خودرو عبارت است از:
- نزدیک بودن شیلنگ کنیستر به رادیاتور خودرو (مهم ترین دلیل ایجاد بوی بنزین در فصول گرم)
- خرابی اورینگ فیلتر بنزین و ورود بخارهای سوخت به سیستم تهویه
روش های رفع بوی بنزین داخل ماشین
تبخیر شدن بنزین یکی از روش هایی است که به رفع بوی ناشی از آن کمک می کند. در شرایطی که بوی بنزین داخل کابین به دلیل آغشته شدن کفپوش ها به این ماده است، قرار دادن کفپوش ها در آفتاب و تبخیر بنزین روشی موثر برای از بین بردن بوی آن است. سایر روش های رفع این بو استفاده از مواد زیر در محلی است که بو به مشام می رسد:
- اسپری از بین برنده بو
- جوش شیرین
- قهوه
- سرکه و جوش شیرین و آب
اهمیت از بین بردن بوی بنزین داخل خودرو
- استشمام بوی بنزین داخل ماشین یا کابین در شرایط حضور در پمپ بنزین یک امر عادی است و خیلی زود رفع می شود؛ اما در شرایطی که این بو همچنان داخل کابین به مشام برسد باید نسبت به شناسایی علت و رفع آن اقدام کرد. سهل انگاری در رفع این این مشکل صرف نظر از بروز مشکلاتی چون کاهش قدرت موتور، افزایش مصرف سوخت و علت ریپ زدن خودرو می شوند و عواقبی جبران ناپذیر برای سرنشینان و به ویژه کودکان داشته باشد.
- استنشاق این ماده سلامت دستگاه گوارش را به خطر می اندازد؛ رشد کودکان را کاهش می دهد و منجر به بروز بیماری های ریوی چون آسم، برونشیت، عفونت ریه، تورم مجاری تنفسی و در موارد شدید بروز سرطان خون و در نهایت مرگ می شود. با توجه به عوارض خطرناک استنشاق این ماده بهتر است آن را جدی بگیرید.
کلام آخر
استشمام کردن بوی بنزین داخل ماشین هنگامی که در جایگاه سوخت قرار دارید یک عمر طبیعی است؛ اما اگر ادامه دار بود، از عدم عملکرد مناسب یک یا چند قطعه خبر می دهد. دلایل وجود بوی بنزین در داخل کابین خودرو شامل مواردی از جمله نشتی بنزین، اشکال در قطعات انژکتور، شمع ها، اورینگ، واشرها، کنیستر، سنسور اکسیژن، مبدل کاتالیزور و… است. شما می توانید با مراجعه به یک مرکز تعمیراتی خودرو مانند امداد خودرو تهران یا تکنسین ماهر، قطعات خراب را تعویض یا تعمیر کنید تا خودرویی بدون نقص داشته باشید.