سولفاته شدن باتری خودرو از نمای نزدیک

علت سولفاته شدن باتری ماشین چیست، چگونه می توان آن را رفع کرد و چه روش های پیشگیری دارد؟ شاید تا به امروز شوره یا رسوب هایی سفید رنگ روی باتری خودرو مشاهده کرده باشید؛ این مواد سفید موجود نشان دهنده سولفاته شدن است. این فرایند که در نتیجه برخورد گاز هیدروژن با آلاینده های روی باتری است رخ می دهد. فاکتورهایی چون شارژ ناقص یا بیش از حد باتری، کهنه شدن آن، کارکرد طولانی این قطعه، خروج گاز و مایعات خورنده و… نقش مهم در سولفاته شدن باطری دارند.

سولفاته شدن باتری به هر دلیلی که ایجاد شده باشد، باعث ضعیف شدن باتری، اختلال در جریان برق خودرو و… شده و در صورت عدم پیگیری تجهیزات برقی خودرو را با مشکلات جدی مواجه می کند. در چنین شرایطی اگر در تهران حضور دارید و امکان رفع سولفاته شدن باتری برایتان وجود ندارد، می توانید با امداد باتری تهران تماس بگیرید و در کمترین زمان ممکن خودروی خود را بدون هیچ مشکلی دوباره راه اندازی کنید .

سولفاته شدن سر باتری یعنی چه؟

سولفاته شدن باتری ماشین

سولفاته شدن یا شوره زدن به معنای تجمع رسوبات در اطراف این قطعه است. این رسوبات به صورت پودری سفید رنگ هستند و در نتیجه واکنش شیمیایی گاز هیدروژن آزاد شده از باتری با آلاینده هایی مانند گرد و غبار ایجاد می شود.

سلامت باتری توسط ورقه های سربی درون آن تامین می شود و این جریان زمانی ایجاد می شود که اسید سولفوریک با این ورقه ها واکنش انجام دهد. در شرایطی که شارژ باتری کم شود، سولفات موجود در آن روی ورقه های سربی تجمع پیدا می کند. این وضعیت همان سولفاته شدن است. این پدیده با اختلال در برق رسانی خودرو باعث ضعیف شدن باتری و از بین رفتن آن می شود.

علت سولفاته شدن باتری ماشین

چک ک ردن و بستن اتصالات باتری خودرو

دلایل سولفاته شدن منبع انرژی خودرو شامل مواردی همچون شارژ زیاد و کم، خروج گاز هیدروژن، اسید سولفوریک، کارکرد طولانی، ساختار دریچه ها و… می شود.

عدم ثبات شارژ استفاده خودرو از قطب مثبت باتریباتری با کارکرد بالاساختار کوچک دریچه های باتری 
شارژ مجدد باتری خالی شدهراندن در مسیرهای کوتاهترکیب آب و بخار آبعدم استفاده طولانی مدت از خودرو

1. شارژ کم یا زیاد در باتری 

یکی از دلایل سولفاته شدن باتری خودرو فاکتور عدم ثبات داشتن شارژ است. در شرایطی که شارژ باتری ناقص باشد، افزودن بیش از حد آب مقطر به آن می تواند باعث نشت مواد حاصل از واکنش اسید سولفوریک با ورقه های سربی و در نتیجه ایجاد رسوبات سفید رنگ یا سولفاته شدن شود. 

شارژ بیش از حد این قطعه نیز با ایجاد گرمای زیاد، انبساط مایع داخل آن و خروج مایع خورنده (اسید سولفوریک) از سوراخ های تهویه به کابل های باتری باعث ایجاد موادی می شود که در تشکیل این رسوبات نقش دارند و به این مشکل دامن می زند.

2. خروج گاز هیدروژن از باتری

یک علت سولفاته شدن باتری ماشین می تواند تصاعد گاز هیدروژن متصاعد شده از این قطعه باشد. این گاز در نتیجه واکنش با مواد زائد تولید شده روی آن و آلاینده های موجود باعث سولفاته شدن آن می شود.

3. خروج اسید سولفوریک از باتری

اسید سولفوریک

اسید سولفوریکی که در کارکردهای طولانی مدت از باتری خارج می شود، یکی دیگر از دلایل ایجاد پدیده مورد بحث است. سولفات موجود در این ماده در نتیجه واکنش با ورقه های سربی درون آن باعث سولفاته شدن می شود.

4. کارکرد طولانی مدت باتری

در شرایطی که باتری بیش از حد کار می کند، اسید سولفوریک تولید می کند. این مایع خورنده به تدریج باعث ایجاد رسوب و شوره های سفید رنگ یا همان سولفاته شدن می شود.

5. ساختار دریچه های باتری

دریچه های کوچک باتری یکی دیگر از دلایل ایجاد شوره های سفید رنگ آن است. این دریچه ها باعث خروج گاز سولفوریک اضافی در این قطعه می شود. در نتیجه برخورد این گاز با سر باتری خوردگی ایجاد شده و رسوبات موجود روی آن تشکیل می شود.

6. کهنه شدن یا اتمام عمر باتری

گاهی علت سولفاته شدن باتری ماشین، منقضی شدن تاریخ استفاده از آن است. این فاکتور تشکیل رسوبات سفید رنگ روی آن را تشدید می کند. به همین دلیل توصیه می شود تا هر 4-3 سال آن ها را تعویض کرد.

چگونه سولفاته شدن باتری را تشخیص دهیم؟

سوفته شدن باتری در خودرو بدون هیچ گونه تغییر ظاهری

مهم ترین علامت برای تشخیص این فرایند شارژ نشدن کامل و مناسب باتری و عدم دریافت آمپر کافی لوازم جانبی خودرو مانند چراغ های جلو، سیستم تهویه مطبوع و… است؛ منتها شما می توانید موارد زیر را هم برای تشخیص سولفاته شدن باتری ماشین به کار ببرید:

  • خراب شدن زود هنگام باتری
  • کمتر بودن ولتاژ باتری از حد 12.6 ولت
  • مشاهده سلول ها و جداکننده های خاکستری و سیاه رنگ و عدم تمایز آن ها از یکدیگر در زمان بررسی سطح الکترولیت ها

روش های جلوگیری از سولفاته شدن باتری ماشین

برای کارکرد بهتر و پیشگیری از سولفاته شدن باتری می توانید از روش های زیر استفاده نمایید:

  • چرب کردن قطب منفی و مثبت منبع انرژی خودرو با گریس
  • شستشوی مرتب سر باتری با آب و جوش شیرین
  • استفاده از سرپوش های پلاستیکی
  • خرید باتری های با کیفیت
  • شارژ به اندازه کافی این قطعه
  • عدم نگهداری این قطعه در دمای بیش از درجه 75 سانتی گراد
  • خشک نگه داشتن منبع برق خودرو (به ویژه در شرایط رطوبت بالا و هوای سرد)
  • بازدید وضعیت دینام و سیستم شارژ شدن
  • تمیز کردن باتری (در شرایطی که دارای شوره است)

روش های رفع یا پاک کردن سولفاته باتری ماشین

متصلا کردن کابل های برق به باتری خودرو

فرقی نمی کند که علت سولفاته شدن باتری ماشین چیست، مهم پاک کردن و کارکرد درست این قطعه است. هر یک از عوامل موثر در رخداد این پدیده در نهایت باعث ایجاد جرم ها و رسوبات سفید رنگی می شوند. بهترین راه برای رفع این رسوبات، تمیز کردن باتری است.

برای انجام این کار کافیست مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. ابتدا تمام اتصالات را باز کنید. این عمل را از قطب منفی آغاز کنید. ( از عدم برخورد هر نوع وسیله فلزی با بدنه آن اطمینان حاصل کنید.)
  2. از یک لیوان آب با یک قاشق جوش شیرین و یا نوشابه برای تمیز کردن این قطعه استفاده کنید.
  3. برای تمیز کردن هر قطب، درپوش روی قطب دیگر را بگذارید.
  4. در صورت استفاده از نوشابه، این مایع را ابتدا روی یک سمت بریزید. سپس در جهت مخالف این کار را تکرار کنید. در نهایت باتری را با آب بشویید.
  5. با استفاده از یک فرچه یا شی برس مانند شروع به ساییدن و حذف شوره ها کنید.
  6. پس از حذف تمام رسوبات، سر باتری را با گریس چرب کنید. (این کار از سولفاته شدن پیشگیری می کند.)
  7. در انتها تمام اتصالات را مجدد ببندید. (ابتدا قطب مثبت و بعد منفی)

در پایان، پیامدهای سولفاته شدن سر باتری اتمی

علت سولفاته شدن باتری ماشین می تواند کهنه بودن، شارژ ناقص یا بیش از حد آن، دریچه های کوچک این قطعه، کارکرد طولانی مدت و خروج مایعات و گازهای خورنده از باتری و… باشد. هر یک از این عوامل با ایجاد مانع در جریان برق خودرو، عملکرد کلی را تحت تاثیر قرار می دهند.  

استارت نخوردن خودرو، اختلال در سیستم برق، مشکل در نور چراغ ها، فشاربسیار بر روی کابل ها، سوختگی، خوردگی و آتش گرفتن باتری خودرو نمونه هایی از مشکلاتی هستند که با سولفاته شدن، رخ می دهند. بنابراین بهتر است با رویت اولین علائم سولفاته شدن باتری برای رفع آن به بهترین تعمیرکاران مراجعه کرده یا در صورت خاموش شدن خودرو با امداد خودرو تهران یا شهر خود تماس بگیرید.