گیربکس چیست؟

خودرو برای حرکت به عامل تولید کننده نیرو و یک انتقال دهنده نیرو نیاز دارد. در واقع، نیروی تولید شده توسط موتور باید از طریق یک سیستم انتقال ‌دهنده به چرخ ‌ها منتقل شود تا خودرو حرکت کند. گیربکس، مسئولیت کنترل و تنظیم گشتاور تولیدی توسط موتور را بر عهده دارد و کنترل خودرو را در شرایط مختلف در اختیار راننده قرار می دهد.

نشانه ‌های خرابی گیربکس چیست؟ نشانه های خرابی این قطعه، شامل شنیده شدن صدای دنگ دنگ، دیر عمل کردن، استشمام بوی سوختگی و… است. اگر شما با چنین مشکلی برخورد کردید، می توانید از طریق تماس با امداد خودرو شرق تهران، راهنمایی و کمک بگیرید.

آشنایی با وظایف و اجزای گیربکس

اجزای گیربکس یا چرخ دنده

قبل از شناختن نشانه ‌های خرابی گیربکس، بهتر است درباره آن به خوبی بدانید. گیربکس وظیفه کنترل و تنظیم گشتاوری موتور را بر عهده دارد. این سیستم به راننده خودرو این امکان را می دهد تا اتومبیل را با سرعت ‌های مختلف و در شرایط متفاوت کنترل کند. از طریق این سیستم می ‌توان بدون بالا بردن دور موتور، به سرعت دلخواه دست پیدا کرد. کاربرد گیربکس به موارد ذکر شده محدود نمی‌ گردد. برخی دیگر از وظایف این سیستم عبارتند از:

  • جلوگیری از سرعت ‌های ناخواسته
  • تنظیم جهت حرکت خودرو
  • متوقف ساختن انتقال نیروی موتور به چرخ‌ ها

اجزا گیربکس اتوماتیک متفاوت است که مهم‌ ترین آن ‌ها شامل پوسته گیربکس، شافت ورودی یا محور کلاچ، شافت خروجی یا محور اصلی، شافت واسط یا محور زیر، یاتاقان، ماهک، دسته ‌دنده، کشویی دنده، دنده برنجی، عایق نشت، پمپ گیربکس و ساعت گیربکس می شود.

رایج ترین علت خرابی گیربکس چیست؟

عملکرد درست گیربکس در رانندگی بسیار مهم است. زیرا کنترل خودرو را در اختیار راننده قرار می دهد و اگر مشکلاتی در آن ایجاد شود، باعث رخ دادن حوادث خطرناکی می شود. رایج ترین علت خرابی گیربکس عبارت اند از:

  1. شنیده شدن صدای دنگ دنگ
  2. دیرعمل کردن گیربکس
  3. بوی سوختگی از خودرو
  4. نشت مایع از زیر اتومبیل
  5. شنیده شدن سروصدا در حالت خلاص
  6. روشن شدن چراغ چک
  7. عدم عملکرد صحیح پدال کلاچ
  8. لرزش خودرو و بالا رفتن دور موتور
  9. تغییر در قدرت و شتاب
  10. عملکرد غیرمعمول گیربکس

1. شنیده شدن صدای دنگ دنگ یا وزوز

شنیدن صدا از ماشین یکی از علائم خرابی گیربکس

چنانچه خودروی شما در هنگام حرکت صدای وزوز یا کلانگ ایجاد می ‌کند، این مسئله می ‌تواند نشانه مشکلی در گیربکس باشد. این مشکل ممکن است به سبب آسیب‌ دیدگی یاتاقان یا چرخ ‌دنده ‌های خودرو باشد. همچنین این مسئله می‌ تواند ناشی از کم بودن روغن گیربکس باشد.

2. دیر عمل کردن گیربکس خودرو

یکی دیگر از علائم خرابی گیربکس دیر عمل کردن آن است. سیستم گیربکس خودرو طوری ساخته شده‌ که به راننده اجازه بدهد دنده‌ ها را به آسانی و به سرعت تغییر دهد؛ بنابراین، اگر در هنگام تعویض دنده، گیربکس خودرو به موقع واکنش نشان ندهد، این مسئله علت خرابی گیربکس تلقی خواهد شد. دقت داشته باشید که این موضوع می تواند ناشی از آلودگی روغن گیربکس، نگهداری غیراصولی یا حتی نفوذ آب به قطعات باشد.

3. استشمام بوی سوختگی از خودرو

استشمام بوی سوختگی از خودرو

استشمام بوی سوختگی از خودرو، نشانه خوبی نیست؛ چراکه این بو می تواند از مشکلات متعددی خبر بدهد. در این شرایط ابتدا به اجزا گیربکس اتوماتیک و عملکرد آن شک کنید و خودرو را به تعمیرگاه ببرید. چنانچه بوی سوختگی از گیربکس باشد، این مشکل می ‌تواند از نشت روغن گیربکس منشا بگیرد. برای اجتناب از این مسئله، بهتر است همیشه سطح و وضعیت روغن گیربکس را مورد بررسی قرار دهید.

4. نشت مایع از زیر خودرو

نشت مایع از زیر خودرو

در صورت مشاهده مایع در قسمت زیرین خودرو، گیربکس خودرو را مورد بررسی قرار دهید. دقت داشته باشید که رنگ روغن گیربکس قرمز بوده و مشاهده این رنگ می ‌تواند بیانگر نشتی گیربکس باشد. دلیل نشتی گیربکس را می ‌توان در مواردی نظیر خرابی واشرها، مهر و موم محفظه گیربکس، آسیب‌ دیدگی چرخ دنده، آسیب ‌دیدگی کاسه نمد یا حتی پایین آمدن سطح روغن گیربکس جست ‌و‌ جو کرد.

5. شنیده شدن سروصدا در حالت خلاص

اگر اتومبیل در حالت خلاص سر و صدا ایجاد کند، یکی از علائم خرابی گیربکس را مشاهده می کنید. در این صورت باید اجزای گیربکس خودرو را مورد بررسی قرار داد. این مشکل اغلب با تعویض روغن گیربکس برطرف می ‌گردد؛ اما چنانچه این مشکل استمرار یافته و برطرف نشود، بهتر است خودرو را به مکانیک بسپارید.

6. روشن شدن چراغ چک اتومبیل

روشن شدن چراغ چک ماشین

وقتی که چراغ ‌های هشدار خودرو روشن می ‌شوند، این مسئله بدان معنا است که در زیر کاپوت مشکلی وجود دارد. به خصوص هنگامی که چراغ چک موتور روشن می ‌شود، باید مسئله را جدی ‌تر گرفت؛ چرا که این مسئله می ‌تواند ناشی از داغی بیش از حد گیربکس یا آسیب ‌دیدگی و فرسودگی آن باشد.

7. عدم عملکرد صحیح پدال کلاچ

اگر کلاچ خودرو به راحتی آزاد نشود یا در جایگاه مناسب قرار نگیرد، این مسئله می‌ تواند علائم خرابی گیربکس، تلقی گردد. در این شرایط، برای جلوگیری از ورود آسیب بیشتر به خودرو باید سیستم تنظیم ‌کننده کلاچ را مجددا تنظیم کرد.

8. لرزش خودرو و بالا رفتن دور موتور

لرزش خودرو در دور موتور بالا

لرزش خودرو و بالا رفتن بی دلیل دور موتور می ‌‌تواند مهم ترین علت ریپ زدن ماشین محسوب می شود. چنانچه در خودرو لرزش‌ هایی را احساس کردید، پیشنهاد می کنیم خودروتان را مورد بررسی قرار دهید. توجه داشته باشید که فرسودگی گیربکس و پایین بودن سطح روغن آن می ‌تواند موجبات بالا رفتن دور موتور و لرزش بی دلیل خودرو را فراهم آورد.

9. تغییر در قدرت خودرو

در صورت کاهش قدرت خودرو باید به اجزا گیربکس اتوماتیک، توجه کنید. نشتی روغن گیربکس، داغ کردن بیش از حد آن و از کار افتادن قطعات داخلی سیستم می‌ تواند موجبات آسیب ‌دیدگی این قطعه و تغییر در قدرت خودرو را فراهم آورد.

10. نشانه های مهم در عملکرد غیرمعمول گیربکس چیست؟

گیربکس و نشانه های عملکرد غیر معمول آن

اگر دنده خودروی شما بی دلیل تغییر کرده یا در تعویض دنده با مشکل مواجه هستید، فورا به تعمیرگاه رجوع کرده و گیربکس خودروی خود را تحت بررسی قرار بدهید. نشانه ‌های مهمی در عملکرد این قطعه و خودرو مانند لغزش در دنده و بیرون پریدن دنده را جدی گرفته و در صورت مواجهه با آن‌ ها به مکانیک ‌ها مراجعه کنید.

کلام آخر

رایج ترین علت خرابی گیربکس چیست؟ مهم ترین علائم خرابی این قطعه در اتومبیل شامل عملکرد غیرمعمول آن، تولید سر و صدا، لرزش خودرو، تغییر در قدرت و شتاب خودرو، روشن شدن چراغ چک، استشمام بوی سوختگی و… است. در صورت مواجهه با این مشکلات، گیربکس خودرو را مورد ارزیابی قرار دهید. همچنین می توانید از طریق تماس با امداد خودرو تهران، مشکلتان را برطرف کنید.