سیستم برق خودرو یکی از مهمترین بخش های ماشین است که نقش محوری در عملکرد آن دارد و اگر آسیب ببیند خودرو روشن نمی شود؛ یکی از بخش های این سیستم کوئل است که نقش مهمی در خودور دارد. اما وظیفه کوئل چیست؟ باید بگوییم که این قطعه یک قطعه محوری در سیستم برق خودرو است که وظیفه جرقه زنی برای احتراق بنزین را برعهده دارد. همچنین در افزایش طول عمر باتری ماشین هم به نوعی مؤثر است.
کوئل چیست؟
کوئل یکی از اجزای محوری در سیستم برق خودرو است. بدون این قطعه جرقه ای برای احتراق بنزین و روشن شدن موتور ایجاد نمی شود؛ اما کوئل چگونه کار می کند؟ قبل از هر چیز باید بدانید که برای جرقه زنی و احتراق بنزین به اختلاف پتانسیلی در حدود 7 تا 25 هزار ولت احتیاج است. البته این مقدار با توجه به شرایط خودرو مانند کثیفی شمع ها می تواند بیشتر هم باشد. همچنین باتری ها به عنوان یکی دیگر از اجزای مهم سیستم برق رسانی خودرو فقط می توانند اختلاف پتانسیلی در حدود 12 ولت ایجاد کنند.
با مقایسه اختلاف پتانسیل مورد نیاز برای سیستم احتراق خودرو و اختلاف پتانسیل تولید شده توسط باتری متوجه خواهید شد که در این میان باید یک قطعه وظیفه ایجاد این اختلاف پتانسیل را بر عهده داشته باشد. این قطعه همان کوئل است. اگر هنوز نمی دانید کوئل چیست، باید بگوییم که این قطعه شبیه به یک سیم پیچ است که ولتاژ باتری را به شدت تقویت کرده و این ولتاژ را به شمع آماده احتراق منتقل می کند. به عبارت ساده تر برق با ولتاژ پایین از باتری به کوئل منتقل می شود، سپس برق با ولتاژ تقویت شده از کوئل خارج شده و به شمع می رسد.
ساختار کوئل به چه شکل است؟
به طور کلی کوئل از شش بخش مختلف تشکیل شده است. هسته مرکزی، سیم پیچ اولیه و سیم پیچ ثانویه سه بخش اصلی کوئل را تشکیل می دهند و پایه جرقه زنی، بدنه کوئل و عایق سیم پیچ ها هم دیگر بخش های این قطعه هستند. جالب است بدانید که سیم پیچ های اولیه و ثانویه به ترتیب از 250 تا 350 هزار و 15 تا 30 هزار حلقه سیم تشکیل شده اند.
هسته مرکزی هم از آلیاژی ساخته می شود که مقاومت بالایی نسبت به گرما داشته باشد. در اکثر مواقع پلاتین آلیاژي است که در ساخت هسته کوئل مورد استفاده قرار می گیرد. بدنه کوئل از فلز آلومینیوم ساخته می شود و همه اجزای کوئل را در برمیگیرد. عایق سیم پیچ نیز نقش حفاظتی دارد و از سیم پیچ ها در برابر عوامل مختلفی مانند گرما مراقبت می کند. آخرین قطعه که پایه جرقه زنی نام دارد از نظر تعداد در خودروهای مختلف متفاوت است. در واقع این تعداد سلیندرها است که تعداد پایه های جرقه زنی کوئل را مشخص می کند.
با انواع کوئل آشنا شوید
کوئل ها از نظر نوع ساختار به دو دسته تقسیم می شوند. برخی از کوئل ها بدون وایر هستند و برخی دیگر وایر دارند. البته هر کدام از این دو دسته کوئل هم به چند زیرشاخه تقسیم می شوند و انواع مختلفی دارند. در داخل برخی از کوئل ها از وایر استفاده می شود. وایر قطعه ای است که برق تولید شده را از کوئل دریافت می کند و به شمع یا دلکو می رساند.
در خودروهای قدیمی از کوئل هایی استفاده می شد که دارای وایر بودند اما در حال حاضر بسیاری از شرکت های خودرو سازی دیگر از وایر استفاده نمی کنند، زیرا این قطعه باعث هدر رفتن برق می شود و می تواند طول عمر باتری خودرو را کاهش دهد. در طراحی های جدید کوئل بدون وایر به طور مستقیم بر روی شمع قرار می گیرد تا هیچ گونه اتلاف انرژی و کاهش ولتاژ به وجود نیاید. این کار باعث عملکرد بهتر کوئل و شمع خودرو خواهد شد.
کوئل های دارای وایر
کوئل های دارای وایر به دو دسته کوئل های معمولی و کوئل های دوبل تقسیم می شوند. کوئل های دارای وایر معمولی، ظاهری استوانه ای شکل دارند. این نوع کوئل ها در کنار دلکو قرار می گیرند و وظیفه مرتب کردن جرقه ها را بر عهده دارند. خودروهایی که دارای سیستم دلکو هستند از این مدل کوئل ها دارند. شما می توانید کوئل های دارای وایر را در خودروهای کاربراتوری و برخی از خودروهای انژکتوری ببینید. کوئل دوبل هم مختص ماشین های انژکتوری است. این کوئل ها همان طور که نامشان پیداست به طور همزمان می توانند برق مورد نیاز برای دو سیلندر را تأمین کنند.
کوئل های بدون وایر
در خودروهای جدید از کوئل های بدون وایر استفاده می شود. این نوع کوئل ها هم به دو دسته کوئل های کتابی و کوئل های قلمی تقسیم می شوند. کوئل های کتابی بی شباهت به کوئل های دوبل نیستند. این نوع کوئل ها برق مورد نیاز برای دو سیلندر را تأمین می کنند. از نظر ظاهری هم پهن تر هستند؛ به همین دلیل به آن ها کوئل های کتابی می گویند. کوئل های قلمی یکی از جدیدترین و پیشرفته ترین انواع کوئل هستند که در خودروهای نسل جدید استفاده می شوند. این نوع کوئل ها قادر به تولید ولتاژ برق بالایی هستند به همین دلیل عملکرد بهتری دارند.
سخن پایانی
کوئل چیست و چرا بدون این قطعه خودرو روشن نمی شود؟ کوئل قطعه ای فلزی و کوچک در سیبستم برق خوردو است که وظیفه تأمین اختلاف ولتاژ مورد نیاز برای احتراق موتور خودرو را بر عهده دارد. این قطعه از هسته مرکزی، سیم پیچ اولیه و سیم پیچ ثانویه تشکیل شده است که هسته مرکزی مقاومت بسیار بالایی نسبت به گرما دارد. همچنین کوئل ها به دو نوع دارای وایر و بدون وایر تقسیم می شوند که با یکدیگر تفاوت دارند.
با توجه به اینکه نقش هر یک از قطعات در خودرو مهم است، ممکن است با خرابی این قطعه، ماشین شما دچار اختلال شود. در این صورت باید به یک تعمیرکار مراجعه کنید یا با امداد خودرو تهران یا شهر محل سکونت خود تماس بگیرید.