راهنمای کامل آشنایی با رادیاتور خودرو

رادیاتور ماشین، سیستم خنک کننده موتور است که باید در جهت کاهش دمای این قطعه و کل خودرو فعالیت نماید. با آگاهی از نحوه عملکرد این قطعه حساس و روش های مراقبت از آن، می توانید تا حد امکان از سوراخ شدن رادیاتور ماشین جلوگیری کرده و از آن محافظت کنید.

آشنایی با رادیاتور خودرو

رادیاتور خودرو یک جزء کلیدی در سیستم خنک کننده موتور است که وظیفه اصلی آن کاهش دمای مایع خنک کننده موتور عنوان می شود. این مایع خنک کننده حرارت تولید شده در موتور را جذب می کند و سپس رادیاتور، این حرارت را به هوای اطراف انتقال خواهد داد.

رادیاتور خودرو معمولا شامل یک مجموعه از لوله های مویینه است که آب خنک کننده را از موتور دریافت می کند. این لوله ها به صورت سرپیچی یا موازی در مجموعه رادیاتور قرار گرفته اند. همچنین پره های نازک از جنس فلز در اطراف لوله ها نصب شده اند تا مساحت تماس هوا با لوله ها را افزایش دهند و فرآیند خنک سازی را تسریع کنند.

برای عملکرد موثر رادیاتور، یک پمپ آب برای انتقال مایع خنک کننده از موتور به رادیاتور و همچنین یک پره گردان یا فن، جهت گردش هوا در اطراف رادیاتور، نصب می شوند. درپوش رادیاتور نیز وظیفه تنظیم فشار سیستم و جلوگیری از تبخیر سریع مایع خنک کننده را بر عهده دارد.

در صورتی که رادیاتور به خوبی نتواند وظیفه خود را انجام دهد، موتور خودرو داغ می شود و ممکن است در اثر افزایش دما، خاموش شده یا به صورت کلی از کار بیوفتد. در شرایطی ممکن است در میان راه بمانید و ماشین پس از خنک شدن هم روشن نشود. شما شهروندان عزیز تهرانی می توانید در صورت بروز هرگونه اتفاق و اختلال در عملکرد خودرو خود، با امداد خودرو شرق تهران تماس بگیرید تا در کوتاه ترین زمان ممکن در محل شما حضور پیدا کنند.

چگونگی کارکرد رادیاتور خودرو

رادیاتور ماشین

رادیاتور اتومبیل به کمک دو لوله ورودی و خروجی به موتور متصل است و مایع خنک کننده شامل آب و ضد یخ درون آن پر می شود. وقتی موتور روشن است، واتر پمپ مایع خنک کننده را از مخزن خروجی رادیاتور به داخل موتور می کشد. ابتدا این مایع پشت ترموستات جمع می شود تا دمای آن به حدود 83 تا 90 درجه سانتی گراد برسد. سپس ترموستات به طور خودکار مسیر خروج آب به سمت رادیاتور را باز می کند و آب با فشار از طریق شلنگ ها و لوله ها به مخزن ورودی رادیاتور می رود.

داخل رادیاتور، مجاری و لوله های باریک و تخت از جنس مس یا آلومینیوم قرار دارند که آب داغ از طریق آنها عبور می کند. پره های باریک آلومینیومی به شکل زیگزاگ به این لوله ها متصل هستند و گرمای آب را جذب می کنند. پس از برخورد با هوای سرد ورودی از جلوی خودرو، این پره های داغ شده به تدریج خنک می شوند؛ این فرایند باعث خنک شدن موتور و حفظ دمای مناسب آن می شود.

بهره گیری از مخازن هواگیری در کنار پیچ هواگیری در رادیاتور خودرو

جريان هوای موجود در سيستم خنک کننده موتور خودرو يک امر ضروری است. اين هوا می تواند به طور مستقيم از طريق پيچ هواگيری رادياتور و همچنين از طريق استفاده از يک مخزن هواگيری به صورت جداگانه خارج شود. استفاده از مخزن هواگيری علاوه بر پيچ هواگيری رادياتور، به چند دليل مهم است:

اجازه خروج هوای موجود در سيستم خنک کننده

هوا قادر است به راحتی از طريق مخزن هواگيری به بيرون خارج شود و از تجمع آن در سيستم، جلوگيری کند که موجب بهبود عملکرد سيستم خنک کننده و افزايش کارايی آن می شود.

جلوگيری از کاهش اثر خنک کنندگی

هوا گرفتن مايع خنک کننده موجب کاهش قابل توجه اثر خنک کنندگی آن می شود و استفاده از مخزن هواگيری اين مشکل را برطرف می کند.

نوع نصب مخزن هواگيری

در برخی خودروها مانند پژو ۴۰۵ و پارس، مخزن هواگيری به صورت يکپارچه با رادياتور نصب شده است، اما در خودروهایی مانند ۲۰۶، پرايد و تيبا به صورت جداگانه در گوشه ای از موتور نصب می گردد.

انواع رادیاتور خودرو

رادیاتور خودرو معمولا از جنس فلزات مس یا آلومینیوم ساخته می شود. این قطعه مهم از لوله ها و پره های خنک کننده تشکیل شده که می توانند به صورت موازی (همراستا) یا عمود بر هم قرار بگیرند. رادیاتورهای افقی دارای لوله ها و پره های هم راستا با جهت افقی هستند. در این نوع رادیاتور، مخازن ورودی و خروجی آب در سمت چپ و راست رادیاتور نصب می شوند و جریان آب نیز به صورت افقی است. این نوع رادیاتور در خودروهایی مانند پژو ۴۰۵ استفاده می شود.

در مقابل، رادیاتورهای عمودی دارای لوله ها و پره های هم راستا با جهت عمودی تشکیل شده اند. در این رادیاتورها، مخازن ورودی و خروجی آب در قسمت بالا و پایین نصب شده و جریان آب نیز از بالا به پایین است. خودروهایی مانند پراید و تیبا از این نوع رادیاتور استفاده می کنند. علاوه بر این، باید این نکته را مورد توجه قرار داد که، هرچه تعداد پره های خنک کننده بین لوله های آب افزایش پیدا کند، قدرت خنک کنندگی رادیاتور افزایش چشمگیری را تجربه خواهد کرد. البته این میزان دارای یک حد استاندارد است که معمولاً حدود 600 عدد در یک متر عنوان می شود.

شیوه نگهداری صحیح از رادیاتور خودرو

تعمیر رادیاتور ماشین

در مورد نگهداری صحیح رادیاتور خودرو، چند نکته مهم وجود دارد که به طور منظم باید مورد بررسی قرار گیرند:

به سطح آب مخزن رادیاتور خیلی دقت کنید

سطح آب مخزن رادیاتور باید به صورت هفتگی چک شود، زیرا کاهش آب رادیاتور می تواند نشان دهنده مشکلاتی چون سوراخ شدن لوله های گردش آب، پوسیدگی رادیاتور، خرابی واتر پمپ یا واشر آن و حتی ایراد در واشر سرسیلندر باشد.

 تعویض آب رادیاتور

بر اساس برنامه منظم ماهانه یا سالانه، باید آب داخل رادیاتور را تعویض کرد و هواگیری را به درستی انجام داد. همچنین در این زمان، بهتر است رسوبات ته نشین شده در لوله های رادیاتور نیز تمیز شود.

بررسی اجزای سیستم رادیاتور

هر 3 ماه یک بار، اجزای قابل مشاهده سیستم رادیاتور مانند شلنگ ها و لوله ها را از نظر علائم پوسیدگی، شکستگی یا ترک خوردگی بررسی کنید. در صورت مشاهده هر یک از این موارد، باید قطعات مربوطه را تعویض کرد.

به وضعیت درب رادیاتور هم توجه کنید

همواره به وضعیت درب رادیاتور و واشرهای آن توجه داشته باشید. هرگونه پوسیدگی یا خرابی در این قسمت می تواند منجر به بیرون ریختن آب رادیاتور و جوش آوردن خودرو شود که خطراتی را به همراه خواهد داشت.

بررسی دمای آب رادیاتور

افزایش دمای آب رادیاتور و کارکرد متناوب فن خودرو در دور تند، می تواند نشانه ای از خرابی ترموستات باشد. ترموستات نقش بسیار مهمی در گردش صحیح آب در سیستم رادیاتور دارد و قفل شدن آن منجر به جوش آوردن خودرو و آسیب به واشر سرسیلندر خواهد شد.

جمع بندی

رادیاتور ماشین یکی از مهم ترین بخش های سیستم خنک کاری خودرو است. وظیفه اصلی این قطعه، خنک کردن موتور و جلوگیری از داغ شدن آن به حساب می آید. رادیاتور مسیر گردش مایع خنک کننده را فراهم می کند و به کمک فن برقی یا فن پره ای، هوا را از طریق آن عبور می دهد تا حرارت موتور را گرفته و دفع کند.

رادیاتور معمولا از جنس آلومینیوم یا مس ساخته می شود و با گذشت زمان و استفاده، ممکن است دچار انسداد، نشتی یا خرابی شود که نیاز به تعمیر و تعویض دارد. حفظ سلامت رادیاتور برای عملکرد صحیح سیستم خنک کننده و جلوگیری از خرابی موتور بسیار مهم است. در نهایت اگر در شرایط خاصی دچار خرابی خودرو و رادیاتور شدید، می توانید با شماره امداد خودرو تهران تماس بگیرید و منتظر باشید تا کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن، به محل شما اعزام شده و مشکل پیش آمده را حل کنند.