سنسور مپ ماشین

سنسور مپ چیست؟ سنسور مپ یا MAP، یکی از اجزای خودرو است که اطلاعات مهمی را به کامپیوتر خودرو ارسال می کند. این قطعه در مجرای ورودی هوای موتور قرار داشته و میزان هوای مکش شده را به کامپیوتر گزارش می دهد. اگر این قطعه دچار مشکل شود، طبیعتاً اطلاعات اشتباهی را ارسال خواهد کرد و سیستم کنترل الکترونیکی موتور را دچار مشکل کند. حتماً برای شما هم پیش آمده که بعد از روشن کردن ماشین، گاز نخورده و حرکت نکند. این اتفاق می تواند دلایل زیادی داشته باشد ولی یکی از دلایل گاز نخوردن ماشین می تواند ایراداتی باشد که در سنسور مپ به وجود آمده است.

روش کارکرد سنسور مپ

برای آن که از عملکرد بهینه اتومبیل، اطمینان حاصل کنیم، باید بدانیم که سنسور مپ چیست و چه نقشی را بر عهده دارد. سنسور مپ یا فشار مطلق منیفولد از جمله سنسورهایی است که در سیستم کنترل الکترونیکی موتور تعبیه می شود چنانچه این وظیفه به درستی انجام نشود، موتور اتومبیل از کار افتاده و به درستی عمل نمی کند؛ چرا که در نتیجه خرابی این قطعه، کامپیوتر اتومبیل نیز قادر به اندازه گیری فشار وارد شده به داخل موتور نخواهد بود.

آشنایی با وظایف سنسور مپ

هنگامی که پدال گاز اتومبیل را فشار می دهید، هوای بیشتری به موتور آن وارد شده و سنسور مپ نیز شروع به فعالیت می کند. باید توجه داشته باشیم که فشار هوای موجود در منیفولد، نسبت مستقیمی با فشار وارده بر پدال گاز خودرو دارد؛ یعنی هنگامی که پدال گاز را فشار داده یا رها می کنیم، فشار هوا نیز تغییر می کند. در این زمان MAP و ECU با توجه به فشار وارده بر پدال و تغییرات ناشی از آن، بهترین شرایط کار را برای موتور فراهم می سازند.

آشنایی با علت خرابی سنسور مپ

چند علت مهم باعث خرابی این قطعه مهم می شوند که برخی از آن ها عبارتند از:

خراب شدن شمع های ماشین

شمع ها از جمله مهم ترین اجزای هر خودرویی محسوب می شوند. این قطعات ارتباط مستقیمی با سنسور مپ دارند؛ به این ترتیب که اگر این حسگر دچار خرابی شود، شمع ها نیز قادر نخواهند بود همانند سابق عمل کنند. جرقه زدن در شمع ها می بایست در حد استاندارد و به اندازه باشد؛ لذا باید به عملکرد آن ها دقت داشت.

کیفیت پایین سوخت

سوخت ماشین

چنانچه سوخت بی کیفیت و نامرغوبی را مورد استفاده قرار دهید، MAP نیز عملکرد بهینه ای را نشان نخواهد داد؛ لذا بهتر است از کیفیت سوخت مورد استفاده خود اطمینان حاصل کنید.

تصادف های شدید

تصادف خودرو

در هنگام تصادف اتومبیل، این احتمال وجود دارد که حسگر مپ و بسیاری از اجزای اصلی آن دچار خرابی شوند؛ بنابراین، در صورت بروز تصادف می بایست به تعمیرگاه های مجاز مراجعه کرده و از عملکرد بهینه اجزای خودرو اطمینان حاصل کرد.

آشنایی با علائم خرابی سنسور

MAP قسمت حساسی از اتومبیل محسوب می شود و صدمه دیدن یا خرابی این قطعه مهم نیز می تواند خسارات فراوانی را ایجاد سازد؛ لذا می بایست از عملکرد بهینه حسگر مپ اطمینان حاصل کرده و برای تعمیر به موقع آن اقدام کنید. در ادامه چند مورد از مهم ترین علائم خرابی سنسور مپ را معرفی خواهیم ساخت:

ریپ زدن مداوم اتومبیل

چنانچه در هنگام استفاده از اتومبیل، با ریپ زدن مداوم آن مواجه شده و نتوانید علت آن را شناسایی کنید، احتمالاً مشکل از سنسور مپ آن است.

روشن شدن چراغ چک اتومبیل

یکی از آسان ترین راه های تشخیص خرابی MAP، روشن شدن چراغ اتومبیل است؛ البته روشن شدن این چراغ می تواند علت های دیگری نیز داشته باشد؛ لذا بهتر است در صورت مواجهه با این مسئله، به تعمیرگاه ها و افراد متخصص مراجعه کنید.

افزایش مصرف سوخت اتومبیل

چنانچه مصرف سوخت اتومبیل شما به مقدار قابل توجهی افزایش یافته باشد، این احتمال وجود دارد که مشکل از حسگر مپ باشد.

مشکلات و پیامدهای ناشی از خرابی حسگر مپ

نباید از عوارض و پیامدهای خرابی این قطعه مهم نیز غافل شد؛ چرا که با خرابی این قطعه، مشکلات دیگری نیز برای اتومبیل شما رخ می دهند. برخی از این موارد عبارتند از:

عملکرد غیرعادی خودرو در نتیجه ارسال اطلاعات غلط

در صورت خرابی سنسور مپ (MAP) اطلاعات درستی به ECU مخابره نشده و در نتیجه ECU نیز دستورات درستی را صادر نخواهد کرد. چنانچه MAP، هوای ورودی به پیشرانه را کمتر از اندازه معمول گزارش دهد، سوخت کمتری به موتور اتومبیل می رسد. درنتیجه این اتفاق نیز شمع ها به درستی جرقه نزده و این مسئله 2 پیامد جدی، یعنی ناک زدن بیش از اندازه و کاهش شتاب خودرو را در پی خواهد داشت.

علاوه بر این اگر اطلاعات ارسالی از MAP بیشتر از حد معمول باشد، سوخت بیشتری وارد پیشرانه شده و شمع ها نیز با سرعت بیشتری جرقه می زنند. در نتیجه استمرار این مسئله نیز مصرف سوخت خودرو افزایش یافته و با مشکلاتی نظیر خرابی شمع ها و خرابی کاتالیزور خودرو مواجه خواهید شد.

افزایش آلایندگی اتومبیل

آلایندگی های وسایل نقلیه

کنترل وضعیت سوخت برای احتراق بهتر، یکی از مهم ترین وظایف سنسور مپ به شمار می آید؛ لذا چنانچه تناسب درستی میان هوا و سوخت برقرار نباشد، احتراق به درستی صورت نگرفته و میزان آلایندگی اتومبیل نیز به طور چشم گیری افزایش می یابد.

افزایش دمای اتومبیل و خرابی سایر قطعات

دمای بالا در ماشین

در نتیجه رقیق بودن سوخت، دمای موتور اتومبیل نیز بالاتر می رود و این مسئله باعث می شود که واکنش میان نیتروژن و اکسیژن افزایش یافته و در نتیجه مشتقات NOx از سوخت منتشر شوند. این مسئله در نهایت موجبات فرسودگی و آسیب دیدن زود هنگام برخی دیگر از قطعات خودرو را نیز فراهم می آورد.

چه زمانی باید برای تعویض سنسور مپ اقدام کرد؟

علاوه بر زیر نظر داشتن نشانه های ذکر شده، می بایست به زمان دقیق تعویض حسگر مپ نیز توجه داشته باشد. زمان دقیق تعویض سنسور مپ برای هر خودرو متفاوت بوده که با مراجعه به دفترچه راهنمای خودرو می توانید از آن اطلاع یابید. به طور میانگین، سنسور مپ می بایست پس از هر 150000 تا 160000 کیلومتر تحت تعویض قرار گیرد.

روش تست سنسور مپ چگونه

چنانچه برای تست یا تعمیر سنسور مپ به تعمیرگاه مراجعه کنید، شخص تعمیرکار 2 راه پیش رو خواهد داشت که یکی از آن ها استفاده از دستگاه دیاگ و دیگری تست ولتاژی است. هریک از تکنیک های فوق به نوبه خود می تواند مشکلات MAP را عیب یابی کند. در این هنگام ضروری خواهد بود تا از تعمیرکار خود بخواهید تا بهترین و باکیفیت ترین گزینه های موجود در بازار را به شما معرفی سازد؛ چرا که، به‌کارگیری سنسور مپ و تجهیزات جانبی غیراستاندارد می تواند خسارات متعددی را متوجه شما سازد.

کلام آخر

سنسور مپ، یکی از اجزای حیاتی خودرو به شمار می آید که اطلاعات مهمی را به کامپیوتر خودرو ارسال می کند. این قطعه در مجرای ورودی هوای موتور قرار داشته و میزان هوای مکش شده را به کامپیوتر گزارش می دهد. در صورت خرابی این قطعه با علائمی نظیر افزایش دمای موتور، افزایش سوخت، ریپ زدن خودرو و مواردی از این دست مواجه می شوید. اگر هر کدام از علائم خرابی سنسور مپ را مشاهده کردید، در اولین فرصت به تعمیرگاه های مجاز مراجعه کرده و از برطرف سازی مشکل موجود اطمینان حاصل کنید. اگر به این مشکل توجه نشان ندهید ممکن است خودرو شما به صورت ناگهانی در مسیر خراب شود. البته در این شرایط با داشتن شماره امداد خودرو تهران می توانید از بهترین خدمات مکانیکی سیار استفاده نمایید.