میل لنگ چیست

بدون شک، پیشرانه جزو مهم ترین بخش های هر خودرو است. بدون وجود پیشرانه، هیچ وسیله نقلیه‌ای قادر به جابجایی و حرکت نخواهد بود. از بین قطعات متعددی که در قسمت پیشرانه خودرو به کار می‌روند، میل لنگ به عنوان یکی از اساسی ترین قطعات نقش مهم در به حرکت در آوردن خودرو دارد. به همین دلیل دانستن اینکه میل لنگ چیست؟ چه نقشی در خودرو دارد؟ چگونه باعث به حرکت در آمدن خودرو می شود و علائم خرابی آن چیست؟ جزو ضروری ترین مطالبی است که هر راننده ای باید بداند.

با دانستن این موارد می توانید به موقع متوجه خرابی این قطعه شده و برای تعمیر آن اقدام کنید. شما شهروندان عزیز شرقی نشین تهرانی چنانچه با خرابی خودرو خود مواجه شدید، می توانید به طور آنی از امداد خودرو شرق تهران کمک بگیرید. امداد خودرو شرق تهران در کوتاه ‌ترین زمان ممکن در محل حاضر خواهد شد.

میل لنگ چیست؟ نقش آن در خودرو چیست؟

اجزای میل لنگ چیست

همانطور که از نام این قطعه پیداست میل لنگ (Car crankshaft) یک میله یا شفت استوانه ای است که قطعات مختلفی از جمله سوپاپ ها، فلایویل، شاتون، تسمه تایم و … به صورت مستقیم و غیر مستقیم به آن متصل هستند. وظیفه میل لنگ تبدیل حرکت خطی پیستون ها به حرکت دورانی و انتقال نیروی حاصل شده به چرخ ها است؛ که در نتیجه این تبدیل نیرو خودرو می تواند حرکت کند. پس اگر میل لنگ خودروی شما خراب شود قائدتا خودروی شما حرکت نخواهد کرد.

اما فرایند کاری میل لنگ جیست و چگونه باعث به حرکت در آمدن خودرو می شود؟ همانطور که می دانید پیستون ها و میل لنگ از طریق شاتون به یکدیگر متصل هستند.  برای به حرکت در آمدن خودرو ابتدا باید حرکت رفت و برگشتی پیستون داخل سیلندر اتفاق بیفتد که در زمان برگشت (پایین آمدن پیستون) شاتون نیروی خطی را به میل لنگ منتقل می کند. سپس میل لنگ این نیروی خطی را به نیروی دورانی تبدیل کرده و با انتقال آن به چرخ ها باعث به حرکت در آمدن خودرو می شود.

علاوه بر این، میل لنگ این حرکت چرخشی را به میل بادامک انتقال می دهد که با باز کردن سوپاپ ورودی  باعث می شود ترکیب سوخت و هوا وارد محفظه احتراق شوند. پس از آن که این مخلوط در محفظه احتراق پر شد، پیستون از نقطه پایینی به بالا حرکت می کند و باعث متراکم شدن مخلوط سوخت و هوا می شود. هنگامی که پیستون حرکت رو به بالا دارد، بسته شدن سوپاپ‌ های ورودی و دود توسط میل لنگ را شاهد خواهیم بود که موجب کامل شدن تکمیل فرایند کمپرس می شود.

این پروسه به علاوه موجب کامل شدن اولین دور میل لنگ نیز می‌ شود. در گام بعدی، جرقه‌ زنی اتفاق می‌ افتد که موجب احتراق شده و گرمایی که از آن ایجاد می شود، باعث حرکت پیستون رو به پایین خواهد شد. هنگامی که پیستون به سمت پایین حرکت کند، حرکت خطی آن به حرکت چرخشی تبدیل می شود. پس از آن، این حرکت دورانی به فلایویل منتقل شده و در نهایت چرخ‌ های خودرو حرکت می کنند.

چرا میل لنگ می‌ شکند؟ علت بریدن میل لنگ چیست؟

بریدن و شکستگی میل لنگ

بریدن میل لنگ اصطلاحی است که تعمیرکاران خودرو بارها به زبان می‌ آورند. این اتفاق به معنای شکستگی میل لنگ است؛ که در نتیجه آن خودرو دیگر قادر به حرکت نیست. در ادامه به بررسی دلایل رایج بریدن میل لنگ می‌ پردازیم:

1. شل شدن میل لنگ:

شل شدن پیچ‌ های میل لنگ به مرور زمان می تواند باعث لقی و در نهایت، شکستگی این قطعه شود.

2. استفاده از روغن موتور نامرغوب یا روغن‌ کاری غیر اصولی:

روغن موتور غیر استاندارد اصطکاک بین میل لنگ و یاتاقان‌ ها را افزایش می‌ دهد. این اصطکاک بالا، منجر به فرسایش و در نهایت، بریدن میل لنگ می‌ شود.

3. اشکال در طراحی پیشرانه و برخورد شاتون:

نقص در طراحی پیشرانه می‌ تواند باعث برخورد ناگهانی شاتون با میل لنگ شود. در واقع اگر شاتون به طور ناگهانی به میل لنگ ضربه وارد کند منجر به شکستگی آن می‌ شود.

4. فشار پایین در روغن:

فشار پایین باعث می شود روغن به یاتاقان‌ ها نرسد و اصطکاک بین آنها و میل لنگ افزایش یابد. این اصطکاک بالا، منجر به فرسایش و در نهایت، شکستگی میل لنگ می‌ شود.

5. ورود ناخالصی ها و براده های آهن به کارتل و روغن‌ موتور:

ورود ذرات خارجی مانند براده های آهن به داخل روغن موتور، خاصیت روانکاری آن را از بین می‌ برد. این ذرات مانند سمباده عمل می‌ کنند و باعث ساییدگی و فرسایش میل لنگ می‌ شوند.

6. فرسوده شدن یاتاقان‌ ها:

یاتاقان‌ ها قطعاتی هستند که میل لنگ در داخل آنها می‌ چرخد. فرسودگی یاتاقان‌ ها باعث لقی میل لنگ و بریدن آن می شود.

7. خرابی و مستهلک شدن میل لنگ و شکستگی آن:

به مرور زمان و کارکرد زیاد، میل لنگ به طور طبیعی فرسوده و مستهلک می‌ شود.

علائم خرابی میل لنگ چیست؟

میل لنگ خودرو جزو آن دسته از قطعاتی است که طول عمر بالایی دارد. با این حال، به دلایل فوق، امکان خرابی و از کار افتادن آن هم وجود دارد. در ادامه مطلب به برخی از علائم خرابی میل لنگ اشاره خواهیم کرد:

  • قفل شدن موتور ماشین
  • سایش یا شکسته شدن خود میل لنگ
  • بروز صدای همانند ضربه زدن در زمان گاز دادن خودرو
  • وجود روغن‌ ریزی دو سر میل لنگ
  • شنیدن صدای تق تق از موتور
  • لرزش شدید موتور
  • کاهش قدرت موتور

عوامل تاثیر گذار بر روی هزینه تعویض میل لنگ

تعمیر و تعویض میل لنگ

تعویض میل لنگ خودروی خود را حتما به دست یک تعمیرکار حرفه ای بسپارید، تعویض میل لنگ جزو کارهای پرهزینه در تعمیر خودرو محسوب می‌شود. در ادامه به بررسی برخی از عواملی که بر هزینه تعویض میل لنگ تاثیر می‌گذارند، می‌پردازیم:

دستمزد تعمیر کار

برای تعویض میل لنگ باید پیشرانه خودرو کاملا باز شود که کار بسیار زمانبر و تخصصی است. به همین دلیل هر تعمیرکاری از پس آن بر نمی آید و شما باید خودروی خود را پیش یک تعمیرکار حرفه ای ببرید. بدیهی است که تعمیرکاران حرفه ای تر هزینه بیشتر هم می گیرند.

چگونگی وضعیت پیشرانه

همانطور که می دانید وقتی پیشرانه خودرو باز می شود به احتمال زیاد برخی دیگر از قطعات هم به دلیل خرابی میل لنگ نیاز به تعمیر یا تعویض دارند. در اغلب موارد، علاوه بر میل لنگ، نیاز است تا برخی قطعات دیگر هم تعویض شوند. به عنوان مثال، در طول فرایند تعویض ممکن است یاتاقان‌‌ ها، شاتون و شاید میل بادامک هم خراب شده باشند و نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشند. بعضی از مکانیک‌‌ ها هم در طول تعویض میل لنگ پیشنهاد می‌ کنند که سیلندر ها و دیگر قطعه های ضروری هم تعمیر یا تعویض گردند.

قیمت میل لنگ

به طور کلی، میل‌ لنگ‌ را خود شرکت‌ های خودرو سازی تولید و به بازارهای هدف عرضه می‌ کنند. از این رو، به‌ سختی امکان پیدا کردن نمونه‌ های متفرقه آن‌ وجود دارد. اغلب قطعات فابریک تولیدی از قیمت های بالاتری برخوردار هستند و لذا روی هزینه تعویض قطعه تأثیر خواهند گذاشت. این مطلب به خصوص در حوزه اتومبیل های لاکچری که خریدار کمی دارند، بیشتر دیده می شود. با این وجود، قطعات خودروهای ارزان قیمت بیشتر توزیع می شوند و پیدا کردن آنها در بازار راحت تر است. بنابراین قیمت ارزان تری هم دارند.

یاتاقان میل لنگ چیست؟

یاتاقان‌ در قطعه های بسیاری از جمله میل لنگ ها استفاده می شود. یاتاقان میل لنگ در واقع نوعی بیرینگ ورقه فلزی باریک بوده که علاوه بر تنظیم نمودن مقدار لقی میل لنگ و شاتون، موجب کم شدن  اصطکاک و روان شدن حرکت آن‌ ها می‌ گردد.

تراش میل لنگ چه معایبی به همراه خواهد داشت؟

تقریبا همه مکانیک‌ ها همواره پیشنهاد می‌ دهند که اگر میل لنگ آسیب دیده، آن را تعویض کنید. با این وجود، گاهی اوقات پیش‌ می آید که این قطعه را تراش می‌ دهند. درست است که این کار هزینه کمتری در مقایسه با تعویض کلی میل لنگ دارد اما از بین رفتن بالانس استاندارد اصلی قطعه را به همراه خواهد داشت. کم شدن ضخامت و طول عمر میل لنگ در نتیجه تراش کاری باعث بالا رفتن میزان فرسایش خود قطعه و قطعات مرتبط از جمله شاتون، یاتاقان و … می شود. به همین دلیل تعویض این قطعه نسبت به تعمیر آن ترجیح داده می شود.

سخن پایانی

یکی از مهم‌ ترین و اساسی ترین قطعه های موتور ماشین، میل لنگ است که وظیفه دارد حرکت خطی پیستون‌ را به حرکت چرخشی تبدیل نماید. در واقع، میل لنگ یکی از اجزای حیاتی در خودرو است که وظیفه انتقال نیرو و گشتاور موتور به چرخ‌ ها را بر عهده دارد. وجود میل لنگ عملکرد خودرو را بهبود می دهد و باعث کنترل آن می شود. وجود عیب در این قطعه می‌ تواند باعث از کار افتادن خودرو شود و خطرات جدی برای راننده و سایر افراد سرنشین به دنبال داشته باشد.

اگر متوجه هر یک از علائم خرابی میل لنگ شدید بلافاصله به نزدیک ترین تعمیرگاه مراجعه کنید؛ اگر خودروی شما حرکت نکرد می توانید با امداد خودرو تهران تماس بگیرید تا با حضور در محل علت حرکت نکردن خودروی شما را بررسی کنیم.