علت روشن شدن چراغ چک

چراغ های چک نقش راهنما را برای افراد در استفاده از خودرو را دارند، در واقع روشن شدن این چراغ ها به شما نشان می دهند که در خودرو ایرادی وجود دارد و نیاز است که این ایراد را رفع کنید. علت روشن شدن چراغ چک در شرایط مختلف متفاوت است؛ از این رو باید حتما این مشکل را جدی بگیرید و در اولین فرصت اقدام به رفع ایراد در خودرو کنید. البته در بعضی از مواقع امکان دارد که چراغ چک به علت مشکلاتی ساده مانند فرا رسیدن زمان تعویض روغن ماشین روشن شود.

توجه داشته باشید که روشن شدن چراغ چک به هر دلیلی اهمیت دارد و باید در اولین فرصت مورد بررسی قرار گیرد؛ زیرا امکان دارد روشن شدن این چراغ نشان از به وجود آمدن خطرات جبران ناپذیری شود.

علت‌ روشن شدن چراغ چک در خودرو

روشن شدن چراغ چک جزو مواردی است که می تواند دلیل نگرانی بسیاری از صاحبان خودرو باشد. این چراغ بنا به دلایل مختلفی روشن می شود. در بعضی از شرایط امکان دارد این دلایل سطحی و در برخی دیگر از شرایط می تواند نشان دهنده مشکلاتی جدی باشد. تقریبا در تمامی خودروها رنگ این چراغ به رنگ قرمز، زرد و نارنجی است، همچنین امکان دارد در برخی از شرایط خاص این چراغ به صورت چشمک زن در خودرو نمایان شود. چشمک زدن چراغ چک باید بسیار جدی گرفته شود؛ زیرا به معنی احتراق ناقص خودرو است و در صورت جدی نگرفتن امکان دارد این مشکل موجب آتش سوزی در ماشین شود.

به همین علت طبق توصیه کارشناسان به هنگام روشن شدن این چراغ باید در اولین فرصت توقف کرده و به بررسی علت روشن شدن چراغ چک بپردازید. در ادامه برخی از این دلایل را خدمتتان معرفی کرده ایم.

1. وجود خرابی در سنسور اکسیژن

سنسور اکسیژن

رایج ترین علت روشن شدن چراغ چک در خودرو خرابی در سنسور اکسیژن (سنسور O2) است. در اصل وظیفه این سنسور در خودرو بررسی میزان اکسیژن نسوخته در اگزوز و ارسال این اطلاعات به رایانه خودرو، برای تنظیم مخلوط هوا و سوخت وارد شده به سیلندرها است. معمولا می توان مشکل در این قطعه را با هزینه بسیار کمی رفع کرد؛ اما توجه نکردن به خرابی این سنسور می تواند آسیب جدی ای به قطعات گران قیمت همانند کاتالیزور، شمع ها و… برساند. همچنین خرابی این قطعه می تواند که باعث شود کامپیوتر خودرو اطلاعات غلطی دریافت کند و در نتیجه مصرف سوخت بسیار افزایش یابد.

2. خرابی باتری

معمولا در بعضی از خودروهای قدیمی در صورت به پایان رسیدن طول عمر باتری ماشین چراغ چک روشن می شود؛ تقریبا می توان گفت که این مشکل در خودروهایی با تکنولوژی جدید وجود ندارد چرا که در این خودرو ها چراغ دینام برای نشان دادن مشکل در باتری تعبیه شده است، ولی در خودروهای قدیمی این مشکل خود را با روشن کردن چراغ چک نشان می دهد.

 

3. ایراد در مبدل کاتالیستی خودرو

مبدل کاتالیستی خودرو

معمولا ایراد در مبدل کاتالیستی معمولا در خودروهای قدیمی نمایان می شود، این مبدل در اگزوز خودرو قرار دارد و وظیفه تبدیل مونوکسید کربن تولید شده در طی فرآیند احتراق را به دی اکسید کربن را بر عهده دارد. بهترین راه برای جلوگیری از به وجود آمدن ایراد در این قطعه این است که از سلامت سنسور اکسیژن اطمینان حاصل کنیم و حتما در بازه های تعیین شده اقدام به تعویض روغن موتور و شمع ماشین کنیم. از دیگر نشانه های خرابی در این قطعه این است که مسافت طی شده با سوخت مصرفی همخوانی نداشته و با فشار دادن پدال گاز افزایش سرعتی به حس نمی کنیم.

4. مشکل در شمع‌ ها و وایرها

کار شمع در خودرو ایجاد جرقه و انفحار بنزین برای حرکت موتور است. هنگامی که این اتصال به درستی برقرار نباشد جرقه ای هم توسط شمع ها صورت نمی گیرد و در نتیجه منجر به روشن شدن چراغ چک خودرو خواهد شد. شمع های فرسوده یا آلوده می توانند باعث ایجاد مشکلاتی اعم از خاموش شدن موتور یا تاخیر در هنگام سرعت گرفتن خودرو شوند. از این رو اگر شمع ها یا وایرهای خودرو شما نیاز به تعویض دارند، بهتر است در اولین فرصت اقدام به تعویض این قطعات کنید تا مشکل روشن شدن چراغ چک خودرو برطرف شود.

5. مشکل در سنسور جریان هوا

خرابی در سنسور جراین هوا نیز می تواند علت روشن شدن چراغ چک خودروی شما باشد، سنسور هوا که به سنسور (MAF) نیز معروف است وظیفه کنترل میزان هوای ورودی به موتور و ارسال این مقادیر به کامپیوتر ماشین را برعهده دارد. معمولا از اصلی ترین نشانه های خرابی در این سنسور این است که خودرو در سربالایی و سرعت زیاد عملکرد مناسبی را نشان نمی دهد و به اصلاح کم می آورد. علاوه بر اینکه این سنسور در روشن شدن چراغ چک نقش مهمی دارد؛ در آلودگی هوا نیز تاثیر بسزایی دارد.

اگر در شهرهای بزرگ و آلوده مانند تهران زندگی می کند بهتر است برای حفظ سلامت خود و خوانواده خود از درست کار کردن این سنسور اطمینان حال فرمایید. همچنین در صورت بروز مشکل برای خودرو می توانید با امداد خودرو غرب تهران یا دیگر مناطق پایتخت تماس بگیرید.

6. مشکلات کوئل

کوئل

قطعه ای که در خودرو وظیفه تامین برق برای جرقه زدن شمع را برعهده دارد کوئل است، از این رو خرابی در کوئل نیز می توان جزو دلایل روشن شدن چراغ چک در خودرو باشد. خمچنین توجه داشته باشید که خرابی در کوئل می تواند منجر به خرابی در شمع ها نیز شود.

7. مشکل در سیستم چرخش گاز اگزوز (ERG)

یکی از قطعاتی مه در صورت خرابی هزینه های گزافی را برای تعمیر در پی دارد سیستم چرخشی گاز اگزوز است، این هزینه مخصوصا زمانی بیشتر می شود که علاوه بر تعویض شیر نیزا باشد تمامی پورت های سیستم را نیز تمیز کنیم. درست است که هزینه تعمیر این سیستم بسیار زیاد است ولی توصیه اکید داریم که حتما در اولین فرصت اقدام به تعمیر این قطعه کنید. زیرا خرابی ERG می تواند منجر به آسیب رسیدن به به انژکتور خودرو نیز شود که در این صورت هزینه های تعمیر بسیار بیشتر خواهد بود.

8. خرابی ترموستات

یکی از مهم ترین قطعات کاربردی خودرو ترموستات است، وظیفه اصلی این قطعه نظارت بر دمای محیط و تنظیم دمای موتور با فرستادن جریان سرد می باشد. باتوجه به اینکه مایع خنک کننده ترموستات یک مایع مصرفی است باید در بازه های زمانی منظم تعویض شود. در صورت اینکه این مایع در بازه های زمانی منظم تعویض نشود چراغ چک به معنای هشدار روشن خواهد شد.

9. مشکلات انژکتور سوخت

انژکتور سوخت

انژکتور نیز جزو قطعاتی است که می تواند علت روشن شدن چراغ چک خودرو باشد، معمولا خرابی انژکتور مشکل رایجی نیست و خودروهای بسیار کمی دچار این مشکل می شوند. اما توجه داشته باشید که در صورت خرابی این قطعه نیاز به هزینه زیادی برای تعمیر خواهید داشت.

بهتر است برای جلوگیری از خرابی انژکتور برخی از کارها را انجام ندهید برای مثال برخی از عادت هایی که می تواند منجر به خرابی زود هنگام انژکتور شوند عبارتند از رانندگی با بنزین کم، تعویض دیربه‌دیر فیلتر بنزین و… است.

10. خراب شدن دزدگیر خودرو

در برخی از اوقات پیش می آید که دزدگیر خودرو به درستی نصب نمی شود، درصورت اینکه این تنظیمات به درستی نصب نشوند چراغ چک خودرو روشن خواهد شد چرا که کامپیوتر خودرو سیستم های نصب شده را به عنوان یک عامل مخرب خواهد شناخت و برای هشدار دادن به شما اقدام به روشن کردن چراغ چک خواهد کرد. همچنین در نظر داشته باشید که اگر دزدگیر به درستی نصب نشود، امکان آسیب رسیدن به باتری نیز افزایش خواهد یافت از این رو حتما در هنگام نصب دزدگیر به یک برقکار ماهر مراجعه کنید تا از وقوع همچین مشکلاتی جلوگیری شود.

11. نشتی خلأ

از جمله دیگر دلایل روشن شدن چراغ چک نشتی خلا است. تقریبا هر خودرویی دارای چندین سیستم خلا برای بخش های مختلف می باشد. نشتی خلا خود را با نشانه هایی همچون درجا زدن خودرو هنگام کار کردن، بالا ماندن دور موتور و… نشان می دهد.

رانندگی در صورت روشن بودن چراغ چک چه خطراتی را به دنبال دارد؟

روشن بودن چراغ چک

طبق توصیه کارشناسان می توان گفت که رانندگی با چراغ چک روشن در حالت هایی خطرناک نیست که علت روشن شدن چراغ چک مشکل جزئیی باشد. اما در صورت اینکه این چراغ چندین روز روشن است، احتمالا مشکل یک مشکل جدی می باشد و رانندگی در این حالت می تواند بسیار خطرناک باشد.

از این رو بهتر است هر چه سریع تر به مکانیکی مراجعه نمایید. البته حتما توجه داشته باشید که خطرناک ترین حالت چراغ چک چشمک زدن آن است و بدرصورت مشاهده چشمک زدن چراغ چک باید در اولین فرصت توقف کرده و از یک مکانیک خبره کمک بگیرید چرا که رانندگی در این حالت می تواند موجب آتش سوزی شود.

سخن آخر

چراغ چک یکی از مهم ترین چراغ های هشداردهنده در خودرو است که می تواند نشان دهنده وجود مشکل جدی در سیستم موتور خودرو باشد. از این رو باید علت روشن شدن چراغ چک در سریع ترین حالت ممکن بررسی شود تا بتوانیم از به وجود آمدن مشکلات بسیار جدی جلوگیری کنیم. توجه داشته باشید که چشمک زدن این چراغ بسیار خطرناک است و باید در سریع ترین حالت ممکن به حل این مشکل اقدام کنید. همچنین می توانید در صورت بروز اتفاق با شماره امداد خودرو تهران تماس بگیرید.