علت لرزش فرمان

لرزش فرمان یکی از مشکلاتی است که ممکن است خودروها با آن مواجه شوند. این مسئله شاید در نگاه اول امری جدی به نظر نرسد؛ ولی باید توجه کرد که وجود هر مشکلی در فرمان مهم است و باید سریعا بررسی شود؛ زیرا این قسمت وظیفه اصلی حفظ تعادل خودرو را بر عهده دارد. علت لرزش فرمان در شرایط مختلف فرق می کند که برخی ار آن ها شامل تنظیم نبودن چرخ ها، کم بودن باد لاستیک ها، خرابی موتور و… است.

در صورتی که فرمان خودروی شما هنگام رانندگی شروع به لرزش کرد، باید هر چه سریع تر دلیل آن را تشخیص داده و مشکل را برطرف کنید؛ در غیر این صورت ممکن است شاهد خاموش شدن ماشین در حال حرکت باشید و علاوه بر اتلاف وقت، هزینه های بیشتری را متحمل شوید.

علت لرزش فرمان در حین رانندگی چیست؟

فرمان خودرو ارتباط مستقیمی با دیگر قطعات آن دارد؛ از این رو وجود مشکل در فرمان دور از ذهن نیست و ممکن است برای هر نوع خودرویی اتفاق بیفتد. با توجه به اینکه فرمان ارتباط مستقیمی با سیستم هدایت خودرو دارد، باید وجود مشکل در این قطعه را جدی بگیرید و هرچه سریع تر به یک تعمیرکار خبره مراجعه کنید. برخی از دلایلی که می توانند منجر به ایراد در سیستم فرمان ماشین شوند عبارتند از:

تنظیم نبودن چرخ ها

شایع ترین علت لرزش فرمان حین رانندگی مربوط به تنظیم نبودن لاستیک ها است. در صورتی که لاستیک خودرو شما به درستی تنظیم نشده باشد، فرمان ماشین شما در حین حرکت مخصوصا در سرعت زیاد دچار لرزش خواهد شد. حتی می توان گفت در بعضی از مواقع تنظیم نبودن باد لاستیک خودرو، می تواند باعث وارد شدن ضربه به ماشین شود؛ نتیجه وارد شدن این ضربات به خودرو ایجاد سایش و پنچر شدن لاستیک ها در حین رانندگی است و اگر نحوه پنچرگیری را ندانید، ممکن است مدت طولانی معطل شوید.

کم باد بودن لاستیک های ماشین

کم باد بودن لاستیک

یکی از دیگر دلایلی که می تواند موجب لرزش فرمان شود، میزان نبودن باد لاستیک خودرو است. این مسئله در سرعت های بالا بسیار خطرساز است. اگر در حین رانندگی متوجه این شدید که باد لاستیک شما کمتر از حالت نرمال است باید در اولین فرصت اقدام به رفع این مسئله کنید تا از مشکلات بسیار جدی جلوگیری شود.

خم شدن لاستیک ‌ها

اگر بعد از تصادف یا وارد شدن ضربه به خودرو احساس کردید فرمان می‌لرزد، به احتمال زیاد چرخ های ماشین شما در اثر ضربه خم شده است. در این مواقع احتمالا اکسل یا درایو چرخان خودرو با شکستگی مواجه شده است. وجود شکستگی در این قطعات می تواند آسیب های جبران نا پذیری به خودرو وارد کند؛ به همین دلیل توصیه می شود در صورت مواجه با این مشکل حتما به یک تعمیرگاه معتبر مراجعه کنید تا در صورت نیاز اقدام به تعویض لاستیک های خودرو کنند.

خرابی بلبرینگ های چرخ و لاستیک

یکی دیگر از مواردی که می تواند موجب لرزش فرمان در حین رانندگی شود، وجود خرابی در بلبرینگ های چرخ است. معمولا پس از رانندگی در مسافت های طولانی این مشکل ایجاد می شود و از جمله مهم ترین نشانه های خرابی بلبرینگ صدای بلندی است که از این قسمت به وجود می آید.

خرابی موتور

موتور خودرو

در برخی موارد، لرزش فرمان می تواند ناشی از مشکلات موتور باشد. به عنوان مثال، در صورتی که موتور خودرو به خوبی تنظیم نشده باشد، ممکن است در حین رانندگی فرمان شروع به لرزش کند.

خرابی ترمز

در ترمز 3 قطعه وجود دارد که در صورت وجود مشکل در هریک از این 3 قطعه با لرزش فرمان مواجه خواهیم شد.

  • روتورهای ترمز: روتورهای ترمز، قطعاتی هستند که با لنت های ترمز در تماس هستند. در صورت خرابی روتورهای ترمز، فرمان شروع به لرزش خواهد کرد.
  • خرابی دیسک های ترمز: دیسک های ترمز، قطعاتی هستند که روتورهای ترمز را نگه می دارند. در صورت خرابی دیسک های ترمز، روتر نیز با مشکل مواجه خوهد شد و در نتیجه فرمان شروع به لرزش می کند.
  • خرابی کالیپر ترمز: کالیپر ترمز، قطعه ای است که لنت های ترمز را به روتورهای ترمز وصل می کند و به روتر ها با استفاده از لنت فشار وارد می کند. در صورت خرابی کالیپر ترمز نیز با مشکل لرزش فرمان مواجه خواهیم شد.

خرابی پلوس خودرو

پلوس

وظیفه اصلی انتقال نیرو به چرخ ها و محور ها بر عهده پلوس خودرو است؛ در نتیجه آسیب دیدگی در این قطعه حساس می تواند موجب لرزش فرمان شود. اگر پلوس در خودرو آسیب ببیند و شما همچنان به رانندگی ادامه دهید ممکن است ماشین شما خاموش شود. از اصلی ترین نشانه های آسیب دیدگی این قطعه وجود مشکل به هنگام عوض کردن دنده و چرخیدن چرخ خودرو می باشد.

در صورت وجود مشکل در پلوس در حرکات اولیه خودرو با صدا و لرزش فرمان مواجه خواهید شد. البته این صدا در سرعت های بالا معمولا قطع می شود ولی مشکل همچنان وجود دارد و با پایین آمدن سرعت صدا دوباره ایجاد خواهد شد. در صورت اطمینان از وجود مشکل در پلوس خودرو بهترین راه حل مراجعه به یک تعمیرگاه برای تعویض پلوس است.

خرابی سیستم تعلیق

سیستم تعلیق خودرو، وظیفه جذب ضربات و لرزش های ناشی از جاده را بر عهده دارد. اگر با استفاده از خودرو مسافت های طولانی را در بازه های زمانی کوتاه طی کنیم این سیستم با مشکل مواجه خواهد شد و در نتیجه فرمان شروع به لرزش خواهد کرد.

علت لرزش فرمان خودرو در سرعت بالا

اگر در سرعت بالا، با لرزش شدید فرمان و صدای غیر طبیعی مواجه شدید به احتمال زیاد بلبرینگ های شما آسیب دیده و بهتر است سلامت بلبرینگ خودرو را بررسی کنید. البته از دیگر دلایل لرزش شدید فرمان در سرعت زیاد، بالانس نبودن چرخ های خودرو می باشد. خراب‌ بودن میل فرمان، شل شدن پیچ چرخ‌ ها و خرابی شاسی خودرو از دیگر دلایل لرزش فرمان در سرعت بالا هستند.

راه های پیشگیری از لرزش فرمان

برای جلوگیری از لرزش فرمان طبق توصیه کارشناسان خودرو می توانید اقدامات زیر را انجام بدهید.

  • به طور منظم، چرخ های خودرو را تنظیم و متعادل کنید.
  • در بازه های زمانی کوتاه مدت بلبرینگ ها و روتورهای ترمز را بررسی کنید.
  • دیسک های ترمز و کالیپر ترمز را هر چند ماه یک بار مورد بررسی قرار دهید.
  • به طور منظم، سیستم تعلیق را بررسی کنید.

چگونه لرزش فرمان را برطرف کنیم؟

در صورتی که فرمان خودروی شما شروع به لرزش کرد، باید هر چه سریعتر علت آن را تشخیص داده و مشکل را برطرف کنید. برای تشخیص علت لرزش فرمان، بهترین راه حل کمک گرفتن از یک مکانیک ماهر است. اگر لرزش فرمان خودروی شما در سرعت های پایین اتفاق می افتد، احتمالا مشکل از عدم تنظیم و تعادل چرخ ها است. در این صورت، می توانید با مراجعه به یک مکانیک ماهر، چرخ های خودروی خود را تنظیم و متعادل کنید تا مشکل به طور کامل برطرف شود.

ولی اگر لرزش فرمان خودروی شما در سرعت های بالا اتفاق می افتد، احتمال اینکه مشکل از خرابی بلبرینگ ها، میل فرمان، لنت ترمز و.. باشد بیشتر می باشد بنابراین پیشنهاد می کنیم در قدم اول جلوبندی خودرو را مورد بررسی قرار دهید و در صورت عدم وجود مشکل خودروی خود را به یک مکانیک ماهر نشان دهید تا مشکل را بررسی کند.

نکته قابل توجه این است که لرزش فرمان، می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی در خودرو باشد. بنابراین، در صورت مشاهده این مشکل، هر چه سریعتر برای رفع آن اقدام کنید و دقت داشته باشید که رانندگی با خودرویی که فرمان آن می لرزد، می تواند خطرناک باشد. بنابراین، تا زمانی که مشکل لرزش فرمان برطرف نشده است، از رانندگی با خودرو خودداری کنید.

سخن پایانی

لرزش فرمان در حین رانندگی ممکن است که برای هرکسی اتفاق بیفتد، شایع ترین علت لرزش فرمان مربوطه به تنظیم نبودن چرخ ها است و در اکثر مواقع با تنظیم کردن چرخ های خودرو این مشکل رفع می شود. ولی اگر این مشکل پس از تنظیم کردن چرخ های خودرو به صورت کامل رفع نشد، احتمالا ایراد از موتور، سیستم تعلیق، سیستم ترمز، پلوس خودرو … باشد که لازم است به یک تعمیرکار خبره مراجعه کنید؛ زیرا در صورت بی توجهی به آن ممکن است خودرو شما با مشکلات جدی تر مواجه شود. در این مواقع می توانید با گرفتن شماره امداد خودرو تهران  یا شهر محل سکونت خود از آن ها درخواست کمک کنید.