شیشه های ماشین یکی از ابتدایی ترین سدهای دفاعی اتومبیل در مقابل شرایط آب و هوایی، ضربه و حتی سارقان به حساب میآید. علت بالا نرفتن شیشه ماشین می تواند موارد مختلفی مانند خرابی موتور بالابر، ایراد در رگولاتور، مشکل نرم افزاری و … باشد. البته، گیر کردن شیشه ها و جابجا نشدن آنها در ماه های سرد سال در مقایسه با دیگر فصل ها متداول تر است. این مسئله اغلب به سبب فرایند انقباض اشیاء به سبب دمای پایین هوا اتفاق می افتد. شما شهروندان عزیز تهرانی می توانید در صورت بروز هرگونه اتفاق برای اتومبیلتان از جمله بالا نرفتن شیشه ماشین با مکانیک سیار تهران تماس بگیرید تا در کوتاه ترین زمان ممکن در محل شما حضور پیدا کنند.
علل اصلی کار نکردن شیشه بالابر خودرو
شناخت علل رایج کار نکردن شیشه بالابر در تعمیر سریع تر و موثرتر آن به دارندگان خودرو کمک بسیاری می کند. مهم ترین علل بالا نرفتن شیشه ماشین عبارتاند از:
خراب شدن رگلاتور
در اکثر مواقع خرابی رگلاتور شیشه علت بالا نرفتن شیشه ماشین محسوب میشود. رگلاتور شیشه وظیفه کنترل و تنظیم حرکت شیشه را بر عهده دارد و از قطعات مکانیکی متعددی تشکیل شده است. اگر این قطعه دچار ایراد شود، نمی تواند عملکرد صحیحی داشته باشد و در نتیجه شیشه قادر به بالا و پایین رفتن نیست.
در صورتی که بخش های برقی چون موتور و سوکت های اتصال سالم باشند، معمولاً علت بالا نرفتن شیشه ماشین از رگلاتور است. ممکن است دنده های رگلاتور فرسوده شده باشند، لقی پیدا کرده یا برخی از قطعات آن خراب شود. در این حالت، تعمیر یا تعویض رگلاتور می تواند مشکل را برطرف کند.
خرابی موتور شیشه بالابر
خرابی موتور شیشه بالابر نیز یکی از دلایل شایع عدم حرکت شیشه ماشین است. هر شیشه دارای یک موتور الکتریکی مجزا است که وظیفه حرکت دادن آن را بر عهده دارد. این موتور الکتریکی توسط چرخ دنده ای، به رگلاتور شیشه متصل است. زمانی که دکمه های بالا و پایین شیشه بالابر فشرده می شوند، این موتور فعال شده و به کمک چرخ دنده، شیشه را به حرکت در می آورد.
اما در صورت خرابی یا نیم سوز شدن موتور، دیگر نیروی لازم برای حرکت دادن شیشه وجود نخواهد داشت و شیشه قادر به بالا و پایین رفتن نخواهد بود. این مسئله معمولاً با علائمی همچون لرزش شیشه یا صدای شبیه به ناله موتور همراه است. تشخیص آن نیز با استفاده از آمپرسنج امکان پذیر است، زیرا مصرف جریان موتور در این شرایط با حالت عادی متفاوت خواهد بود. تعویض موتور شیشه بالابر فقط باید توسط متخصص انجام شود. این خرابی معمولاً به علت استهلاک موتور در اثر استفاده طولانی مدت و کار مداوم رخ می دهد.
یخ زدن شیشه ماشین و قاب آن
بارش برف و سرمای هوا عموماً سبب یخ زدگی شیشه و قاب آن می گردد. یخ زدگی باعث چسبیدن شیشه به قاب خودرو می شود. در صورتی که این یخ زدگی شدید باشد، موتور شیشه بالابر دیگر قدرت کافی برای حرکت دادن رگلاتور و بالا و پایین بردن شیشه را نخواهد داشت که علت بالا نرفتن شیشه ماشین به حساب می آید.
در چنین مواقعی، تنها راه حل، صبر کردن است. با روشن بودن و گرم شدن موتور، یخ شیشه به تدریج آب می شود و شیشه می تواند به طور عادی حرکت کند. هرگونه تلاش برای جدا کردن شیشه از قاب به زور، ممکن است باعث آسیب دیدن قطعات شود.
خراب شدن سوئیچ بالابر
سوئیچ یا دکمه بالابر شیشه یکی از قطعات متحرک و در معرض استهلاک در خودرو است. با هر بار استفاده از این دکمه، کمی از عمر آن کم می شود. به همین دلیل، باید در استفاده از آن دقت و ملایمت را رعایت کرد تا عمر سوئیچ به طور چشمگیری کاهش نیابد.
می توانید با استفاده از یک ولت سنج، وضعیت هر سوئیچ را بررسی کنید. اگر با اتصال ولت سنج به سوئیچ، چراغ ولت سنج خاموش یا چشمک زن باشد، نشان از خرابی سوئیچ مربوطه است. تعویض سوئیچ خراب شده، کار آسانی است و هزینه چندانی برای شما در بر ندارد.
مشکلات نرم افزاری
در خودروهای مدرن با سیستم الکترونیکی پیشرفته، مشکلات نرم افزاری نیز ممکن است دلیل عملکرد نادرست شیشه بالابر باشد. در این خودروها، وظایف مختلف از جمله کنترل شیشه بالابر به صورت نرم افزاری انجام می شود. بنابراین، اختلال در عملکرد نرم افزار واحد کنترل مرکزی (BMC) می تواند باعث نقص در عملکرد شیشه بالابر شود. به عبارت دیگر، با وجود سالم بودن قطعات سخت افزاری، مشکلات نرم افزاری واحد کنترل مرکزی ممکن است مانع از حرکت صحیح شیشه ها شود.
ایراد مغزی سوئیچ
اگر در خودروی شما همه شیشه ها به طور همزمان بالا نمی روند و اصطلاحاً تک رله نیست (یعنی از رله های جداگانه برای شیشه های جلو و عقب استفاده می کند) یا حتی اصلا رله ندارد، احتمال بالایی وجود دارد که مشکل از مغزی سوئیچ یا پنل کلیدهای راننده باشد.
ایراد رله یا کلید قفل کن
اگر فیوز و سوئیچ سالم باشند، اما شیشه بالابر همچنان کار نکند، احتمال وجود مشکل در رله ها یا کلیدهای قفل کن وجود دارد. این مشکل، به خصوص در مورد شیشه های عقب خودرو، باعث عدم کارکرد صحیح شیشه بالابر می شود. رله ها و کلیدهای قفل کن مسئول فرستادن جریان برق به موتور شیشه بالابر هستند. در صورت خرابی این اجزا، جریان برق به موتور منتقل نخواهد شد و در نتیجه، شیشه قادر به بالا و پایین رفتن نخواهد بود.
نحوه عملکرد شیشه بالابر خودرو چگونه است؟
بالابر شیشه یک سیستم مکانیکی است که برای بالا و پایین بردن شیشه های خودرو طراحی شده است. این سیستم از اجزای مختلفی تشکیل شده که همگی برای انتقال حرکت و اعمال نیرو به شیشه نقش مهمی دارند. اولین جزء این سیستم، رگلاتور است که به بدنه خودرو متصل شده و شیشه به آن وصل می شود. چرخ دنده های موجود در بالابر، وظیفه انتقال حرکت چرخشی موتور به حرکت رفت و برگشتی شیشه را بر عهده دارند. این حرکت با کمک کابل های فولادی بالابر به شیشه منتقل می شود.
وقتی راننده کلید بالابر شیشه را فشار می دهد، جریان برق به موتور وارد می شود و موتور شروع به چرخش می کند. این چرخش از طریق چرخ دنده ها به کابل های فولادی منتقل شده و در نهایت باعث بالا یا پایین رفتن شیشه می شود. جهت حرکت شیشه (بالا یا پایین) توسط کلید تعیین می شود. با جابجا کردن جای برق و بدنه پایه های موتور، جهت چرخش موتور و در نتیجه حرکت شیشه تغییر می کند.
جمع بندی
علت بالا نرفتن شیشه ماشین معمولاً به عوامل متعددی مانند خرابی رگلاتور، موتور شیشه بالابر، خرابی سوئیچ، خرابی رله، مشکلات نرمافزاری و … بر می گردد. در چنین شرایطی افراد متخصص می توانند به شما کمک کنند و خرابی ماشین راتعمیر نمایند. امداد خوردو تهران یکی از مراکز بسیار حرفه ای است. می توانید با اطمینان، رفع مشکلات خودرو خود را به ما بسپارید.