پمپ بنزین یکی از قطعات بسیار مهم در خودرو است که وظیفه دارد سوخت را از باک به موتور برساند. شاید در نگاه اول این موضوع ساده و پیش پا افتاده به نظر بیاید؛ اما اهمیت بسیاری دارد. اگر پمپ بنزین خودرو خراب شود، مشکلاتی از قبیل کاهش توانایی در شتاب گیری هنگام سرعت بالا، خاموشی خودرو در سرعت های بالا، خاموش شدن در حال حرکت و در مواردی باعث روشن نشدن خودرو می گردد.
این موارد همگی با عدم توانایی در سوخت رسانی اتفاق می افتد و کاهش مصرف سوخت خودرو را در پی دارد. شایان ذکر است که نشانه های خرابی پمپ بنزین ماشین، به طور ناگهانی بروز پیدا می کند و حتی رانندگان با تجربه هم قادر به تشخیص آن نیستند.
انواع علت خرابی پمپ بنزین خودرو کدام است؟
دانستن این که علت خرابی پمپ بنزین خودرو چیست، بسیار مهم و حیاتی است. سوختن و از کار افتادن پمپ بنزین همواره به علت وجود نقص فنی یا بی کیفیت بودن اتفاق نمی افتد.
گاهی با رعایت کردن تنها چند نکته خیلی ساده و پیش پا افتاده، می توانید از آسیب دیدن زود هنگام پمپ بنزین در ماشین جلوگیری کنید. برخی از مهم ترین و اصلی ترین علل خرابی پمپ بنزین خودرو شامل موارد زیر می شود:
- رانندگی طولانی مدت آن هم با کمترین میزان سوخت
- ناخالص بودن سوخت
- ایجاد مشکلات برقی برای پمپ بنزین
- مسدود شدن فیلتر سوخت پمپ بنزین
رانندگی طولانی مدت با کمترین میزان سوخت
رانندگی طولانی با سوخت کم یکی از عوامل خرابی پمپ بنزین خودرو به حساب می آید. وقتی سطح سوخت درون باک خودرو کم می شود، پمپ بنزین برای برقراری جریان پایدار سوخت به سمت موتور، نیاز به فشار بیشتری دارد. این موضوع باعث افزایش بار و فشار بر روی پمپ می شود و می تواند منجر به کاهش عمر مفید پمپ بنزین شود.
برای جلوگیری از خرابی پمپ بنزین به دلیل رانندگی طولانی با سوخت کم، پیشنهاد می شود در اولین فرصت پس از روشن شدن چراغ بنزین، به جایگاه پمپ بنزین مراجعه کرده و سوخت خودرو را تکمیل کنید. این اقدام به حفظ فشار و جریان مناسب سوخت در سیستم سوخت رسانی کمک می کند و پمپ بنزین را از فشار زیاد محافظت خواهد کرد.
نا خالص بودن سوخت خودرو
استفاده از سوخت بی کیفیت و نا خالص، می تواند به مرور زمان علایم خرابی پمپ بنزین را به همراه داشته باشد و در برخی از مواقع یکی از دلایل اصلی خرابی این قطعه محسوب می شود.
درست است که در هنگام بنزین زدن، فیلتر بنزین یا صافی وجود دارد و مانع برخی آلاینده ها می شود؛ اما باید به خاطر داشته باشید که این فیلتر، تنها توانایی جداکردن ذرات آلاینده تا 70 میکرون را دارند و ذرات کوچکتر به راحتی عبور می کنند؛ در نهایت، علت خرابی پمپ بنزین خودرو می شوند.
در واقع، وجود ناخالصی در سوخت تنها محدود به ذرات آلاینده که در وجود دارد نمی شود. بلکه، علاوه بر ذرات آلاینده هایی که می توانند از فیلتر عبور کنند، رطوبت و ذرات آب نیز مشکلاتی برای پمپ بنزین ایجاد خواهد کرد.
وجود رطوبت یا ذرات آب در سوخت باعث تأثیرات آسیب زا بر روی سیستم الکتریکی پمپ بنزین می شود. این آب می تواند با قطعات الکترونیکی پمپ برخورد کند و این قطعات الکتریکی خراب شوند.
گاهی پیش می آید که در بنزین هیچ گونه نا خالصی نیست؛ اما، باک خودرو به دلایل متفاوتی مانند زنگ زدگی و… ، ناخالصی هایی در باک بنزین به وحود می آورند. به طور مثال، رفته رفته رسوب های ناشی از خوردگی بدنه باک بنزین، به باک راه پیدا می کنند. بنابراین، رسوب ها وارد پمپ بنزین خودرو می شوند و به آن آسیب می رسانند.
ایجاد مشکلات برقی برای پمپ بنزین
مشکلات برقی هم از جمله علت خرابی پمپ بنزین ماشین به شمار می آیند. وجود نوسان در جریان برق خودرو با ولتاژ و آمپر بالا به موتور پمپ آسیب می زند و به اصطلاح پمپ بنزین خودرو بسوزد. برای حل این مسئله باید نسبت به تعویض پمپ بنزین خودرو اقدام کنید.
گاهی اوقات هم، مشکلات نوسان برق چندان مهم هم نیستند و هزینه زیادی برای اصلاح به همراه ندارند. بلکه، شاید شل شدن سیم کشی یا آسیب فیوز موجب این مسئله شوند.
در چنین حالتی، باید اتصالات را به دقت مورد چکاپ قرار دهید و اگر مشکل داشتند حتما آن ها را برطرف کنید. با این حال، هنگامی که فیوز خراب شده باشد، هیچ راه حلی به جز عوض کردن آن برای شما وجود نخواهد داشت.
مسدود شدن فیلتر سوخت پمپ بنزین
گرفتگی فیلتر سوخت یکی دیگر از عوامل خرابی پمپ بنزین محسوب می شود. همانطور که اشاره شد، فیلتر سوخت وظیفه جلوگیری از ورود آلاینده ها با سایز بزرگ تر از 70 میکرون به داخل پمپ را دارد.
به مرور زمان، به دلیل تجمع رسوبات و آلاینده ها درون فیلتر، مسدود می شود و بنزین را به خوبی فیلتر نمی کند. گرفتگی فیلتر باعث محدود شدن جریان سوخت ورودی به پمپ می شود. این موضوع باعث کاهش شدت جریان سوخت و نیاز به کار بیشتر پمپ برای جذب سوخت می گردد و رفته رفته منجر به افزایش فشار درون پمپ خواهد شد.
فشار زیاد درون پمپ ممکن است باعث بار زیاد بر روی قطعات داخلی پمپ شود و در نتیجه خرابی آن را در پی دارد. برای جلوگیری از خرابی پمپ بنزین به دلیل گرفتگی فیلتر سوخت، باید فیلتر سوخت را به صورت دوره ای (3 الی 6 ماه) تعویض کنید.
در بسیاری از خودرو ها تعویض جداگانه صافی یا همان فیلتر بنزین امکان پذیر است. بر خلاف آن، در برخی دیگر از اتومبیل ها هم حتما باید کل پمپ به طور یکجا تعویض شود.
در برخی موارد گزارش می شود که بعضی از تعمیر کاران از عدم آگاهی افراد سوء استفاده می کنند. آن ها مسدود بودن فیلتر را به گردن خراب شدن پمپ بنزین می اندازند و پمپ بنزین را به صورت کلی عوض می کنند. لذا، اگر در این زمینه اطلاعات چندانی ندارید، تنها به تعمیرکارهای قابل اطمینان مراجعه نمایید.
در حالت کلی، توصیه می شود که فیلتر سوخت در هر 10,000 تا 15,000 کیلومتر تعویض شود، اما این مقدار بسته به شرایط رانندگی و کیفیت سوخت متفاوت است. البته، استفاده از سوخت با کیفیت و خرید سوخت از جایگاه های معتبر نیز می تواند کاهش گرفتگی فیلتر سوخت و در نتیجه خرابی پمپ را به تاخیر بیندازد.
اصلی ترین علایم خرابی پمپ بنزین خودرو
معمولا، در اغلب موارد سوختن یا خرابی پمپ بنزین خودرو به صورت کاملا ناگهانی اتفاق می افتد. با این وجود، برخی از علائم هم هستند که با توجه به آن ها می توانید خرابی این قطعه را تشخیص دهید. اصلی ترین علایم خرابی پمپ بنزین شامل موارد زیر می شوند:
- خودرو روشن نمی شود.
- خودرو بعد از چند بار استارت زدن شروع به کار می کند.
- اتومبیل در حال حرکت به طور ناگهانی خاموش می شود.
- قدرت شتاب گیری ماشین کاهش پیدا می کند.
- خودرو در حین حرکت ریپ زند.
در واقع، مواردی که عنوان شد، تنها علائم خرابی پمپ بنزین خودرو به حساب نمی آیند. بلکه، این امکان وجود دارد که از ایرادات فنی دیگر منشا بگیرند. به طور کلی، حرف آخر را در این زمینه تعمیرکار می زند. تجربه ثابت کرده است که تعمیرکاران نیز در پی بردن به علت خرابی پمپ بنزین خودرو اشتباه می کنند. لذا، توصیه می شود برای این کار فقط به متخصصین و تعمیرکاران حرفه ای مراجعه نمایید.
هزینه تعمیر یا تعویض پمپ بنزین ماشین چقدر می شود؟
همانند سایر قطعات خودرو، پمپ بنزین هم عمر مفید خاصی دارد. به طور کلی، باید هر 120 هزار کیلومتر پمپ بنزین خودرو را عوض کنید. همچنین، فیلتر سوخت خودرو نیز باید هر 20 هزار کیلومتر با فیلتر جدید جایگزین گردد. در همه خودرو ها از یک مدل پمپ بنزین استفاده نمی شود که این عامل روی دستمزد تعمیر یا تعویض این قطعه موثر است.
پمپ بنزین معمولا درون باک سوخت قرار دارد. پیش از تعویض آن، باید ابتدا صافی پمپ بنزین عوض شود. برای جایگزین کردن صافی پمپ بنزین معمولا هزینه زیادی دریافت نمی کنند. در نهایت باید گفت که برای تعویض پمپ بنزین هم مبلغ زیادی مورد نیاز نیست و با اندک بودجه هم می توان این قطعه را تعویض کرد.
جمع بندی
علت خرابی پمپ بنزین شامل رانندگی طولانی مدت با کمترین میزان سوخت، ناخالص و بی کیفیت بودن سوخت، وجود مشکلات برقی برای پمپ بنزین و مسدود شدن فیلتر سوخت، می شود. برخی از مهمترین علایم خرابی پمپ بنزین عبارت اند از روشن نشدن خودرو، استارت های پی در پی، خاموش شدن ناگهانی، ریپ زدن و کاهش شتاب خودرو.
شما می توانید با سوخت گیری قبل از روشن شدن چراغ بنزین از خراب شدن زود هنگام این قطعه پیشگیری کنید. همچنین می توانید جهت رفع اشکال و درست کردن پمپ بنزینتان با امداد خودرو تهران تماس بگیرید و از خدمات سرویس در محل، بهرمند شوید!