فردی در حال پیدا کردن مشکل در خودرو

همه افرادی که تجربه رانندگی طولانی مدت با یک خودرو را داشته اند، بدون شک گاز خوردن بی دلیل ماشین را تجربه کرده اند. گاز خوردن ماشین اتومات یا دنده ای به دلایلی مانند کارایی نامناسب استپر موتور، معیوب شدن ECU و… رخ می دهند که حتی می تواند علت گاز نخوردن ماشین نیز باشند. این اتفاق در بلند مدت اصلا خوشایند نیست و آسیب دیدن قطعات پیشرانه را به دنبال خواهد داشت. بنابراین پیشنهاد می شود در صورت مشاهده این رخداد، بدون اتلاف وقت به دنبال راه چاره بگردید و علت گاز خوردن ماشین را بیابید.

منظور از گاز خوردن خودرو چه چیزی است؟

این گونه تصور کنید که مثل همیشه دارید با ماشینتان رانندگی می کنید و برای سرعت بیشتر، پایتان را روی پدال گاز قرار می دهید؛ برخلاف انتظار شما خودرو شتاب نمی گیرد، اما دور موتور غیر طبیعی بالا می رود. به این پدیده گاز خوردن خودرو می گویند. 

علت گاز خوردن ماشین چیست؟

گاز خوردن اتومبیل می تواند به دلایل متفاوتی مانند خراب شدن استپر موتور، اشکال در سیستم ترمز، اختلال در عملکرد درست دریچه گاز و سنسور آن، پدال گاز معیوب، آسیب دیدن انژکتور و… رخ دهید. در نظر داشته باشید که این موضوع، جدا از خرابی های احتمالی در موتور، تاثیر بسیاری روی افت قیمت ماشین خواهد داشت. 

پیدا کردن دلایل گاز خوردن ماشین کار چندان پیچیده ای نیست. با این وجود، برخی از مشکلات، بسیار سخت هستند و گره آن ها تنها به دست تعمیرکاران و متخصصین این حوزه باز خواهد شد؛ بنابراین توصیه می کنیم به سرویسکاران مجرب مراجعه نمایید. همچنین اگر در تهران حضور دارید می توانید با مکانیک سیار تهران  تماس بگیرید تا خودروتان را در محل تعمیر کنند.

1. معیوب شدن استپر موتور

استپر موتور

یکی از عواملی که باعث گاز خوردن خودرو می شود، آسیب دیدن استپر موتور است. این قطعه که وظیفه تنظیم میزان هوای ورودی به موتور را بر عهده دارد، اگر به مشکل بخورد، یونیت کنترل موتور نمی تواند میزان هوای ورودی به موتور را به درستی تشخیص دهد و تنظیم کند. بنابراین با مشکلاتی مانند خاموش شدن ماشین در حال حرکت، در حالت درجا یا افزایش غیر طبیعی دور موتور در حالت سرعت بالا شود.

2. گیر کردن سیستم ترمز و ایراد پیدا کردن آن

در اینکه علت گاز خوردن و حرکت نکردن ماشین می تواند خرابی سنسور دریچه گاز باشد، شکی نیست. این سنسور وظیفه اندازه گیری میزان باز یا بسته بودن دریچه گاز را دارد و داده های آن در اختیار کامپیوتر (ECU) ماشین قرار می گیرد. 

اگر این سنسور خراب باشد، ECU اطلاعات درستی از وضعیت دریچه گاز دریافت نمی کند و در نتیجه فرمان صحیح برای حرکت ماشین صادر نمی گردد. مثلا در حالت درجا، فرمان باز شدن دریچه ممکن است صادر نشود و اکسیژن کافی به محفظه احتراق نرسد. در این حالت، دریچه گاز به صورت ثابت باقی می ماند و فشار دادن یا ندادن پدال گاز تأثیری بر آن ندارد. بنابراین همواره باید به احتمال خرابی هر دو قطعه، یعنی سنسور و دریچه گاز، توجه کرد.

3. خرابی و اختلال در دریچه گاز یا سنسور آن

دریچه گاز خودرو

خراب شدن سنسور دریچه گاز یا خود دریچه گاز باعث ایجاد مشکلات فراوانی در سیستم سوخت رسانی و عملکرد موتور می شود. این قطعات مهم، نقش کلیدی در تعیین وضعیت دریچه گاز و ارسال داده ها به کنترل کننده موتور (ECU) را ایفا می کنند. اگر این سنسور خراب شود، اطلاعات نادرست به ECU ارسال می شود و در نتیجه، احتمال بروز مشکلاتی مانند گاز خوردن خودرو در حالت درجا یا حرکت نکردن آن وجود دارد. در برخی موارد نیز خود دریچه گاز به دلیل خرابی فیزیکی در وضعیت ثابت باقی می ماند و باعث بروز مشکلات مشابه می گردد. 

نکته: شما نمی توانید خرابی دریچه گاز یا سنسور آن را برطرف کنید، بلکه باید به تعمیرکار حرفه ای مراجعه نمایید.

4. ایرادات پدال گاز خودرو

اگر پارگی سیم پدال گاز رخ دهد، باعث می شود هیچ پیغامی به ECU و موتور ارسال نشود، لذا نتیجه آن کاهش سرعت یا خاموش شدن خودرو است. البته این مشکل معمولا در خودروهای فرسوده رخ می دهد. اگر سفت شدن پدال گاز هم ایجاد شود، سیم پدال نمی تواند درست کار کند و باعث گاز خوردن ماشین می شود. این مشکل ناشی از برهم خوردن تنظیم سیم پدال است که در این صورت می توان آن را مجددا تنظیم کرد. این مشکلات اگرچه در خودروهای فرسوده شایع تر هستند، اما ممکن است در هر خودرویی رخ دهند. بنابراین نیاز به رسیدگی و تعمیر دارند تا از بروز خطر و خرابی های بیشتر جلوگیری شود.

5. معیوب شدن سنسور مپ خودرو

سنسور مپ خودرو

سنسور مپ یک حسگر مهم در خودروهای انژکتوری است که میزان هوای ورودی به موتور را اندازه گیری و به ECU ارسال می کند. این اطلاعات به کامپیوتر خودرو امکان کنترل وضعیت دریچه هوا را می دهد. بنابراین آسیب دیدن این سنسور می تواند باعث مشکلاتی در عملکرد موتور و مصرف سوخت شود، همچنین یک دلیل مهم در گاز خوردن ماشین به حساب می آید.

6. ایراد در سیستم آب بندی منیفولد ورودی هوا

گاهی اشکالاتی مانند نشتی آب بندی در منیفولد ورودی هوا، باعث گاز خوردن ماشین در حالت درجا یا حین حرکت می شود. این مشکل مستقیما به منیفولد مربوط است و به دلیل فرسودگی واشرهای آب بندی به وجود می آید.

7. اختلال و ایراد در سنسور دور موتور

دور موتور خودرو

اگر سنسور دور موتور آسیب ببیند، باعث برهم خوردن تنظیم زمان جرقه زنی خودرو خواهد شد. این مشکل منجر به گاز خوردن خودرو، به ویژه هنگام تعویض دنده می شود، بنابراین باید سریعا تعویض شود، زیرا قابل تعمیر نیست.

8. معیوب شدن ECU خودرو

در شرایطی که ECU خراب می شود، سنسورها اطلاعات را به درستی ارسال می کنند، اما ECU قادر به پردازش و صدور دستورات مناسب نیست، همین امر منجر به مشکلات متعددی مانند گاز خوردن می شود.

9. آسیب دیدگی قطعه انژکتور

جزئیات قطعه انژکتور

انژکتور وظیفه تزریق سوخت به صورت دقیق را در خودرو بر عهده دارد؛ بنابراین خرابی آن منجر به ترکیب نامناسب سوخت و هوا و کاهش راندمان موتور می شود. در نهایت، این قطعه سوخت را به داخل محفظه احتراق تزریق نمی کند و باعث گاز خوردن و سپس خاموش شدن ماشین می گردد.

سخن پایانی

معمولا علت گاز خوردن ماشین به مشکلات متعددی مانند استپر موتور، سیستم ترمز، خرابی دریچه گاز، پدال گاز معیوب، آسیب دیدن انژکتور، معیوب شدن ECU خودرو، اختلال و ایراد در سنسور دور موتور، اشکال در سیستم آب بندی منیفولد ورودی هوا و معیوب شدن سنسور مپ خودرو رخ دهد. در مواجه با چنین مواردی باید به تعمیرکاران حرفه ای مانند امداد خودرو تهران مراجعه نمایید تا چاره ای برای وضعیت پیش آمده برای خودرویتان پیدا کند.