خروج دود آبی از اگزوز خودرو

روغن سوزی ماشین یکی از مشکلات شایع در وسایل نقلیه به ویژه در مدل های کارکرده و فرسوده، محسوب می شود. این مشکل هنگامی رخ می دهد که در موتور یک خودرو همراه با سوخت، مقداری روغن هم بسوزد و شما دودی آبی رنگ از اگزوز می بینید. 

در چنین مواقعی، سریعا خودرو را به نزدیکترین تعمیرگاه ممکن برسانید یا اگر در تهران حضور دارید از تعویض روغن در محل استفاده کنید. شما با این عمل، آسیب های جدی که در آینده ممکن بود به موتور و قطعات مختلف آن وارد شود را از بین برده اید.

تعریفی مختصر از روغن سوزی خودرو

روغن سوزی به معنای سوختن روغن موتور به همراه سوخت و بالا و پایین رفتن مرتب سطح آن است. این پدیده بیشتر در خودروهای کارکرده و فرسوده مشاهده می شود؛ اما ممکن است در مدل های جدید نیز رخ دهد. 

رایج ترین علامت روغن سوزی، خروج دود آبی از اگزوز خودرو است.

مهم ترین دلایل روغن سوزی ماشین

مهم ترین دلایل روغن سوزی خودرو را می توان در فاکتورهای زیر خلاصه کرد:

1. معیوب شدن یاتاقان ها (بلبرینگ ها)

بلبرینگ ها قطعاتی در خودرو برای کاهش اصطکاک بخش های متحرک و ثابت موتور هستند. روغن موتور باعث روان سازی این قطعات می شود و به موازات آن، بلبرینگ ها ضمن جلوگیری از خوردگی و تماس مستقیم آن ها با هم از اصطکاک قطعات می کاهند. در شرایطی که بلبرینگ ها فرسوده یا معیوب شوند، روغن سوزی در خودرو اتفاق می افتد.

2. فرسودگی گیت سوپاپ

گیت سوپاپ قطعه ای است که با هدف جلوگیری از جریان روغن به داخل موتور طراحی شده است. هر گونه نشتی یا شکستگی در این قطعه می تواند علت روغن سوزی ماشین باشد. در این حالت روغن به داخل سیلندرهای موتور مکیده می شود؛ روغن در موتور سوخته و از طریق اگزوز خارج می شود. این وضعیت بیشتر در ماشین های کارکرده مشاهده می شود. به همین دلیل لازم است در زمان خرید این خودروها سلامت این قطعه و یا میزان فرسایش آن را ارزیابی کرد.

3. مهم ترین عامل نشتی روغن در خودرو

روغن خودرو

این فاکتور اصلی ترین علت روغن سوزی خودرو است. روغن موتور سیالی است که به منظور روانکاری و کاهش اصطکاک بین قطعات پیشرانه، پاکسازی، تجزیه و جذب حرارت و خنک کردن قطعات آن استفاده می شود. در شرایطی که روغن نشت پیدا کند، هیچ یک از این اهداف تامین نمی شوند. 

در این شرایط به دلیل قرار گرفتن روغن پیشرانه در معرض حرارت بالا روغن سوزی اتفاق می افتد؛ در این وضعیت شما بوی بنزین داخل ماشین احساس می کنید و با بالا زدن کاپوت، بوی سوختن روغن را استشمام خواهید کرد.

4. خراب شدن واشر سرسیلندر

یکی دیگر از دلایل روغن سوزی خودروها فرسوده و خراب شدن واشر سرسیلندر است. این قطعه از مخلوط شدن گازهای حاصل از احتراق و سیالات جلوگیری می کند. روزنه های در سرسیلندر وجود دارد که به جریان روغن بین این قطعه و موتور کمک می کنند. به واسطه این روزنه ها روغن و مایعات به پیشرانه هدایت شده و فشار بالای آب کنترل می گردد.

در شرایطی که موتور بیش از حد گرم شود، این قطعه منفجر می شود. در این حالت خراب شدن این قطعه باعث نشت و ورود روغن موتور به اگزوز یا سیستم خنک کننده می شود. ورود همین روغن اضافی به محفظه احتراق روغن سوزی خودرو را در پی دارد.

5. فرسوده شدن رینگ پیستون

رینگ پیستون در روغن کاری و روانکاری دیواره های پیستون و سیلندر و جلوگیری از ورود روغن اضافی به این قطعات نقش دارد. طراحی این رینگ ها به گونه ای است که ضمن آب بندی محفظه احتراق، مانع از خروج گازهای حاصل از احتراق شوند.

گاهی چیزی که باعث ورود روغن و گازهای احتراق خارج شده به محفظه احتراق می شود؛ خرابی این قطعه است. علت خرابی رینگ پیستون به صورت کلی شامل ساییده شدن بوش سیلندر، شکاف در رینگ کوچک، روغن کاری کم و… می شود. بنابراین بهتر است تمام این قطعات را مورد بررسی قرار دهید.

6. آسیب واشر کارتل، نگهدارنده روغن موتور

علت روغن سوزی خودرو را می توان در آسیب و شکستگی واشر کارتل هم جستجو کرد. واشر کارتل قطعه ای تعبیه شده در زیر موتور است که روغن موتور را نگه می دارد. روغن موتور در حالت خاموش ماشین در این قطعه ذخیره می شود و پس از استارت و روشن کردن از طریق پمپ روغن از این قطعه به موتور هدایت می گردد. در وضعیتی که این واشر شکسته شود، روغن سوزی خودرو اتفاق می افتد.

7. استفاده از روغن موتور غیر استاندارد

استفاده از روغن های بی کیفیت یکی دیگر از دلایل شایع روغن سوزی خودروها است. چرب بودن روغن موتور دلیل بر کیفیت مناسب این محصول نیست. استفاده از روغن های بی نام و نشان و غیر استاندارد به مرور زمان می تواند به قطعات خودرو آسیب بزند و باعث روغن سوزی شود. پس بهتر است از روغن های موتور اورجینال استفاده کرد. این محصولات داری افزودنی هایی هستند که حتی در دمای بالا هم می تواند روانکاری قطعات را انجام دهد.

8. فیلتر هوای بی کیفیت

فیلتر هوای بی کیفیت

روغن سوزی ماشین ممکن است به علت استفاده از فیلتر هوای بی کیفیت هم باشد. این فیلترها ورود گرد و غبار بیرون موتور به سیلندر را تسهیل می کنند. به مرور زمان و با افزایش جرم این ذرات، روی سیلندر خط می افتد و رینگ به مشکل می خورد؛ درست در همین نقطه روغن سوزی شروع می شود.

9. تعویض دیر هنگام روغن موتور

روغن موتورها کارکردی محدود و تعریف شده دارند. با توجه به این ویژگی روغن موتورها باید در زمان مناسب اقدام به تعویض آن ها کرد تا روغن سوزی اتفاق نیفتد. به عنوان مثال، روغن موتوری با کارکرد 5000 کیلومتر باید در کیلومتر 10 هزار خودرو تعویض شود. در غیر اینصورت باعث افزایش اصطکاک و دمای اجزا و در نهایت روغن سوزی می شود.

10. خوردگی کاسه نمد

کاسه نمد قطعه ای برای آب بندی و درزگیری قطعات یدکی خودرو است. فرسودگی و خوردگی این قطعه باعث نشت روغن موتور به محفظه خودرو می شود و منجر به روغن سوزی می گردد.

11. سوختن روغن گیربکس و هیدرولیک در موتور

گیربکس قطعه تولیدکننده نیروی پیشرانه است که عملکرد درست آن به روغن هیدرولیک نیاز دارد. این روغن باید با توجه به کیفیت و شرایط آن به موقع تعویض شود. در غیر اینصورت باعث خرابی شیر پروانه ای خودرو می شود که خود می تواند باعث روغن سوزی ماشین شود.

12. معیوب شدن شیر پی وی سی

 شیر پی وی سی

شیر PVC قطعه ای برای هدایت گازها از میل لنگ به منیفولد ورودی است. شکستگی آن منجر به ورود مستقیم هوا می شود؛ در نتیجه افزایش فشار هوا مصرف روغن موتور افزایش نشان می دهد و به موازات آن سوخت بیشتری مصرف می شود.

13. خوردگی یا شکستگی واشر سیلندر

بوش یا واشر سیلندر قطعه ای تعبیه شده در حفره های موجود در بدنه سیلندر است. در شرایطی که فشار بیش از حدی به موتور وارد شود، روغن در یاتاقان ها کاهش می یابد و در نتیجه شاتون ها خشک می شوند. این وضعیت باعث نمایان شدن علائم سوختن واشر سرسیلندر، یعنی خوردگی و شکستگی آن ها می گردد. در این وضعیت نشت روغن و روغن کاری نامناسب خودرو انجام می شود.

14. سایش و فرسودگی لاستیک گیت

لقی بیش از حد سوپاپ در گیت هم می تواند علت روغن سوزی خودرو شود. این وضعیت باعث گشاد شدن کاسه نمد ساق سوپاپ می گردد. در نتیجه روغن از طریق گیت به محفظه احتراق وارد شده و روغن سوزی اتفاق می افتد.

15. انسداد تهویه میل لنگ، علت روغن سوزی خودرو صفر

علیرغم اینکه احتمال روغن سوزی در خودروهای صفر کیلومتر کمتر است، اما باز هم این مشکل در این خودروها رویت می شود. در این شرایط روغن سوزی به دو دلیل مسدود شدن میل لنگ و افزایش بیش از حد فشار روغن اتفاق می افتد.

سیستم تهویه میل لنگ مانند دریچه هایی یک طرفه با هدایت فشار بخار هوا و روغن از میل لنگ به داخل لوله ورودی فشار را کاهش می دهد. در شرایط مسدود شدن این سیستم، به دلیل افزایش فشار در میل لنگ واشرها منفجر شده؛ روغن از سوپاپ ها به محفظه احتراق وارد و روغن سوزی رخ می دهد.

16. کارکرد بیش از حد موتور

کم ترین میزان مصرف روغن در 5 سال اول عمر موتورهاست. اما قدیمی بودن آن ها می تواند یک دلیل دیگر روغن سوزی ماشین باشد. در این موتورها به دلیل طی کردن مسافت های زیاد، آب بندی ها، واشرها و درزگیرها خراب شده و از کار می افتند. این وضعیت باعث افزایش مصرف روغن موتور و روغن سوزی می شود.

عوارض روغن سوزی ماشین چیست؟

عوارض تامیر نکردن روغن سوزی ماشین

روغن سوزی در خودرو علامتی از یک مشکل جدی است. چنانچه این مشکل بدون نشتی روغن رخ دهد نشانه ای از آسیب داخلی موتور است. عدم رفع این مشکل می تواند پیامدهای زیر را در پی داشته باشد:

  • تمام شدن روغن موتور و آسیب به موتور
  • خرابی شمع ها، پیستون، سیلندر، میل لنگ، سرسیلندر و رادیاتور
  • کاهش قدرت و کارایی خودرو

برای رفع روغن سوزی ماشین چه باید کرد؟

حل این مشکل نیاز به ابزارهایی چون کمپرس سنج دارد تا بتوان محل بروز آن را شناسایی کرد. پس بهترین کار برای رفع این مشکل مراجعه سریع به خدمات تعمیر خودرو است. 

نکته: استفاده از مکمل های ضد دود جهت رفع موقت روغن سوزی برای معاینه فنی اقدامی صحیح نیست. هیچ تضمینی برای دود نکردن خودرو شما با این مکمل ها وجود ندارد.

با توجه به علت روغن سوزی ماشین، این مراحل برای رفع آن انجام می شود:

  • باز کردن موتور
  • تعویض روغن موتور
  • تعمیر یا تعویض رینگ پیستون
  • تراشکاری سرسیلندر یا تعویض سیلندر
  • آب بندی سیلندر و سرسیلندر

روش های پیشگیری از روغن سوزی خودرو

برای شناسایی علت روغن سوزی ماشین بهتر است اطلاعاتی در باب کارکرد قطعات مختلف داشته باشید. راهکارهای زیر به شما کمک می کند تا از بروز مشکل ذکر شده جلوگیری کنید:

  • در فواصل زمانی 3 ماه و یا پس از 8-5 هزار کیلومتر کارکرد موتور برای تعویض روغن موتور اقدام کنید.
  • با توجه به اطلاعات مندرج در دفترچه راهنمای خودرو روغن موتور مناسب با آن را استفاده کنید.
  • سطح روغن موتور روزانه رصد کنید و در صورت مشاهده هرگونه کاهش احتمال بروز روغن سوزی را در خودروتان بدهید.
  • هرگز موتور ماشین را با گازوئیل شستشو ندهید.
  • برای پیشگیری از روغن سوزی از افزودنی های شیمیایی و مکمل های مرغوب استفاده کنید.
  • در صورت کثیف شدن فیلتر روغن موتور آن را تعویض کنید.

کلام آخر

روغن سوزی ماشین، یک مشکل طبیعی و رایج بین تمام وسیله های حمل و نقل است که دلایل متفاوتی دارد. رایج ترین علت روغن سوزی خودرو شامل معیوب شدن یاتاقان، فرسودگی گیت سوپاپ، نشتی روغن، خراب شدن واشر سرسیلندر، فرسوده شدن رینگ پیستون، آسیب واشر کارتل، فیلتر هوای بی کیفیت و… می شود. 

ناگفته نماند که اگر این مشکل را در خودرو خود برطرف نکنید، به زودی موتور خراب می شود و قدرت خودرو کاهش می یابد، همچنین در برخی از خودروهای فرسوده، احتمال حریق خودرو وجود دارد؛ بنابراین این مسئله را جدی بگیرید و سریعا با امداد خودرو تهران، تماس بگیرید.